Повезивање филмских продукцијских студија, студија за анимацију и визуелне ефекте, ИТ стручњака, редитеља, сценариста, продуцената, дистрибутера, као и читаве филмске заједнице – један је од примарних циљева Нови Сад филм фестивала који ће бити одржан од 21. до 24. септембра у Новом Саду.

Улети у платно 

Како настаје савршена хармонија између уметникове маште и технолошког напретка, те како оживе светови који су били незамисливи – на ова питања даће одговоре ИТ стручњаци и они из области анимације, као и стручњаци за визуелне ефекте у оквиру програмске целине Industry, који говори о неизоставним деловима филмске индустрије и уметности стварања филмова. Ово ће бити начин да се размене искуства и нове праксе, односно да се развије нови простор за унапређивање, едукацију и умрежавање филмских радника и са њима повезаних струка.

Овај сегмент фестивала доноси публици две специјалне филмске пројекције домаћих студија за анимацију ILBE Studios (Београд и Нови Сад) i Furuna Crafts (Нови Сад) – Prince of the Seas i Puffins Impossible, које ће бити приказане 23. и 24. септембра у биоскопу Arena Cineplex. Након пројекција, публика ће бити у прилици да послуша разговор са ауторском екипом. Први документарни анимирани дугометражни филм Prince of the Seas, који је од почетка до краја реализован у Новом Саду, у продукцији локалних студија за анимацију ILBE Studios и Furuna Crafts уз подршку Министарства културе Републике Србије, повешће љубитеље седме уметности на путовање кроз сећања принца Алберта I, највећег реформатора Монака, од периода у шпанској краљевској морнарици до опловљавања поларних кругова. За то време, открива се животни пут овог изванредног човека, подељен између одговорности краљевске титуле и љубави према морима и океанима.

Такође, Industry програм донеће и причу о пет необичних суперхероја – арктичких птица са супермоћима и њиховим авантурама. Реч је о анимираном серијалу Puffins Impossible са Џонијем Депом у главној улози, у потпуности креираном у Србији у домаћем студију за анимацију ILBE Studios, те продуцираном у Archangel Digital Studios, уз подршку Министарства културе Републике Србије, а према оригиналној идеји оснивача ILBE групе. У многим наизглед апсурдним ситуацијама, кроз шалу и гегове, деца се на забаван начин упознају са темама попут родне и расне равноправности, значаја заједништва, поштовања различитости, заштите животне средине и других. Серијал је доступан на светским стриминг платформама Apple TV, Amazon Prime, Google Play, Chilli TV i Tatatu, у више од 120 земаља. Специјална фестивалска пројекција епизода серијала биће прва и јединствена прилика да се домаћа публика упозна са пројектом на којем ради више од 300 уметника и креативних стручњака, за милионски аудиторијум широм света.

Нови Сад ће током четири дана трајања фестивала показати зашто важи за један од највећих ИТ центара у Србији и региону, као и зашто су баш овде своје место пронашли неки од водећих светских студија за анимацију и визуелне ефекте. Уз панел-дискусије којима ће модерирати афирмисани стручњаци, публика ће бити упућена у актуелне теме из света филма и нових технологија.

Уз модератора Ивицу Миларића, стручњака у области видео-игара и дигиталних медија, на панелу Cinematics биће отворена питања о међусобном утицају филма и гејминга. На који начин ове две гигантске индустрије мењају једна другу, те колико је сама филмска уметност подложна иновацијама под утицајем нових технологија говориће панелисти Александар Бедов, Александар Стојановић, Ђорђе Марковић и Милош Платиша.

Вукашин Шоћ, доцент и шеф студијског програма Дизајн видео-игара и сценариста у ILBE студију, водиће разговор о новим визуелним ефектима који мењају токове савременог филма са Зораном Јовичићем и Тамаром Симић, док ће професор Милета Поштић говорити о дигиталној ери која је значајно мењала путеве филмског стваралаштва, па и креирала нове жанрове.

Сваке године, Нови Сад филм фестивал представиће по један побратимски фестивал локалној публици и медијима. Овога пута, у години када славе свој 70. рођендан, то ће бити Пула филм фестивал, док ће директорка реномираног фестивала, Тања Миличић, говорити у оквиру панела Седамдесет година филмског фестивала у Пули. Најстарији хрватски филмски фестивал прошао је кроз бројне фазе и промене током дугих седам деценија, но опстао је као један од симбола филмске историје Хрватске, региона, па и Европе. Стога, размена искустава са лидерима реномираних културних пројеката је од великог значаја и за сам Нови Сад филм фестивал, али и за информисање публике о значајним регионалним и другим фестивалима.

Прво издање интернационалног Нови Сад филм фестивала обухватиће и разговоре после пројекција филмова, па ће тако публика имати прилику да чује и о самом настанку филмова, као и о процесу рада ауторске екипе.

Кроз синергију уметности и технологије, анимација данас оставља неизбрисив печат у свету филма. Давањем значаја оваквим програмима, Нови Сад филм фестивал не само да прати савремене токове, већ представља платформу за уметнике свих филмских сфера који у предстојећем, првом издању НСФФ-а, демонстрирају како технологија може надахнути и обогатити филмску уметност. Атрактивност овогодишњег Industry програма биће права прилика за публику да се упозна са начинима путем којих технолошки напредак може бити снажан савезник уметничког израза. Више информација о програму и свим учесницима налазе се на сајту, Фејсбук и Инстаграм профилу Нови Сад филм фестивала.

 

Leave a comment