Протеклог викенда одржан је седми по реду Фестивал краткометражног филма ФРОМ у Малом Иђошу. На фестивалу су се представили радови полазника радионице КИНО-ЕКО и приказана је традиционално слекција филма са ромском темом.

Награђени су следећи филмови:

КИНО-ЕКО такмичарска селекција

– Награда за најбољи филм “Место за скривање” режија : Мина Николић

Образложење : млада ауторка још има много тога да научи али несумњиво да поседује таленат који никако не би требало да занемари. Има осећај за драматургију, зна да промишља и то прилично зрело и способност да све то уобличи у причу која оставља утисак и која “стоји” када читађ између редова добијеш доживљај Малог Иђоша који тера на размишљање. Све похвале за зрелост ове младости.

-Специјално признање – за сценарио “Где жабе не крекећу” режија: Ана Дајовић и Катарина Башић

Образложење: Загађивање реке Криваје преокупација аутора и тема филма. Борба стручњака и активиста да спасу реку, вода више није нездраво бела и не смрди. Опет крекећу жабе и плове патке заслугом и овог филма.

-Специјално признање – за камеру “Јуче је оно што никада није било” камера : Катарина Бугарин, режија Никола Николић и Никола Топаловић

Образложење : Активно праћење кретања јунакиње филма, социјалне и медицинске раднице, доприноси да се боље сагледа личност и њено деловање у праски. Камера се приближава, прати радњу, кроз промене амбијента и скоро непрестано у покрету, одређује ритам и естетику филма.

Такмичарска Селекција Награда за најбољи филм – “Бранко” режија Хамзе Битиција

Образложење : “Бранко” је једна по много чему оригинална прича, од тога да је реч о анимираном филму па до тога да излази из свих очекиваних клишеа када је у питању ромска тематика. И што је још важније бави се темом (Други светски рат) коју готово никада или ретко на овај начин везујемо за ромску популацију. Одлична илустрација Магдалене Касубе. Професионална анимације Хелге Хенинг и одлична режија Хамзе Битичија.

Специјално Признање – за филм есеј “The Gypsy and the Death” редитеља Давида Лузара

Образложење: Легенда о сусрету Рома и смрти. Нарацију, намудривња између човека и судбине, испресецану реалистичним призорима пресног живота. Сваки лик на свој начин тумачи одлазак из живота. Без обзира на статус, животне прилике и неприлике, без претераног страхопоштовања ликови у филму демистификују фаталност и неминовност престанка живота.

Жири су чинили Драгомир Жупанц, Оливера Панчић и Горан Мусић.

Председник, Драгомир Зупанц

 

фото: Снежана Лерх

Leave a comment