Новинарство је једна од оних професија које у себи носе циљ остварења правде и очувања истине, иако су често на мети људи и друштва.

Свако од нас, нарочито бунтовни млади људи у глобалистичком друштву, имају циљ да се њихова реч чује. Свако ко има смисао и осећај за истину, за једнакост, за правду и конкретност жели да свим тим вредностима неким од својих дела допринесе. Свако кога боли успаваност друштва и ћутање на неправилности тежи ка томе да се људи освесте и има задовољство да томе конкретно и допринесе. Један од начина за остварење свих ових циљева јесте новинарство.

ШТА ЈЕ ЦИЉ НОВИНАРСТВА

Новинарство јесте професија којом се негује култура комуникације и разумевања међу људима. Као такво, новинарство је један од најважнијих путева за остварење права на слободу изражавања које је једно од кључних права свакога човека. По мом мишљењу, новинарство има дубоку социјалну улогу из које произилази хуманост овакве професије.
Које све циљеве можемо остварити када се бавимо новинарством? Можемо бити упорни настојатељи за откривање истине. Можемо успети у разоткривању злоупотреба, а можемо некада исте и спречити. Свакако, новинарством можемо спречити даље ширење лажи и потпадање људи под лажне медијске кампање ради остваривања туђих  недозвољених циљева. Истинољубив новинар спречава корупцију, покреће акције заговарања, стара се о занемареним људским правима и занемареним темама.
Које све циљеве можемо остварити када будно пратимо новинарством? Први циљ јесте остваривање нашег права на информисање. Такође, новинарство нам помаже да будемо повезани и у додиру са остатком света. Новинарство нам даје могућност да градимо сопствено мишљење на основу различитости доступних мишљења. И поред свега, право новинарство нам омогућује да разликујемо праве од лажних информација.

ЗАШТО ВОЛОНТИРАТИ

Волонтирање је прави увод за сваку другу пословну активност којом ћемо се бавити невезано од професије коју будемо изабрали. Волонтирањем млади људи имају прилику да буду активни чланови друштва и да се често први пут сусретну са одговорношћу. Колико да тај сусрет са одговорношћу јесте благи терет за младог човека, толико представља и један вид сатисфакције и важности која је у младим годинама од великог значаја.
Волонтирање има велики значај за друштво, јер свако волонтирање гради одговорне и вредне људе од којих ће се неки једнога дана бавити најважнијим пословима. Из тога произилази да волонтирање поред друштвеног има и индивидуални значаја, судећи по томе да доприноси изградњи једног младог човека на његовом путу ка стварању индивидуе.

ЗАШТО БИТИ НОВИНАРСКИ ВОЛОНТЕР

Као што сам и споменула, свако од нас би да се његов глас чује. Такву жељу нарочито имамо када смо млади и када се први пут сусрећемо са могућношћу да исказујемо своје мишљење. Такође, као млади имамо жељу за развијањем критичког мишљења према свету који нас окружује,  а такво мишљење кључ је личног развоја и развоја целокупног друштва.
Глобализам је сигурно утицао да сви личимо једни на друге, да сви прихватамо друштвену “судбину” без жеље за променама, али глобализам најмањег утицаја може имати на младе. Несумњиво је да млади свакако јесу потпали под глобалистичке утицаје, али је и несумњиво да много њих има жељу да свет кроји онако како га види у својим још увек неисквареним очима. Изван тога, у модерно доба пружити некоме доступност информација значи пружити му кључни ресурс за опстанак у друштву. Стога је друштвени значај новинарског волонтирања изузетан. А на личном нивоу стаж новинарског волонтирања може вам отворити врата за даље бављење новинарством и за писање на неким од најпрестижнијих портала.

КАКО ПОСТАТИ НОВИНАРСКИ ВОЛОНТЕР

Ако имате вољу и афирмацију, новинарско волонтирање треба да буде путовање које свакако треба започети. На том путовању можете научити доста тога новог, упознати доста добрих и различитих младих људи. Новинарство ће у вама пробудити креативност, инспирацију, освестиће ваше расуђивање о основним друштвеним проблемима и толико тога ће вас научити. Бројни су начини на које можете започети ово путовање, а један од њих јесте и писање за портал Омладинских новина. Можете бити сигурни да ће се овде ваш глас чути, а ваше теме бити подржане. Такође, пружаће вам се бројне прилике од којих једна свакако јесте та да радите са сјајним људима. Зато, уколико имате инспирацију, теме и енергију, пут волонтирања у Омладинским новинама представљаће животно путовање кога ћете се увек радо сећати.

 

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ
ИЗВОР: UNSPLASH.COM

Leave a comment