У среду, 30. августа у 19 сати у Музеју Војводине, Дунавска 35, као пратећи програм изложбе Пшеница – од њиве до трпезе, одржава се предавање КРАТКА ПОВЕСТ СЛАВСКОГ КОЛАЧА ИЛИ О ЗАБОРАВЉЕНОМ ЈЕЗИКУ ХРАНЕ.

Предавачица је историчарка уметности и гастрохеритолог мср Тамара Огњевић, Артис центар, Београд.

Речи ауторке:

Славски колач је међу православним обредним хлебовима несумњиво највећа звезда. Истовремено, он је и јединствени чувар меморије, бележничар процеса миграција из села у градове, ратова и буна, индустријске и других револуција, комплексних друштвених промена на челу са европеизацијом српског друштва и еманципацијом жена – од готово невидљиве сеоске домаћице до самосвесне алфа менаџерке сопственог живота у дигитализованом глобалном свету.
Шта је на том путу „запамтио“ један традиционални, обредни хлеб? Какве је трансформације претрпео у смислу форме и значења? Да ли као озбиљан представник гастрономског наслеђа Срба још увек „говори истим језиком“ са онима на чијој трпези чини кључно обележје Крсне славе, уписане на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа света пре готово једне деценије?
Ово је кратка прича о дугом путовању тог изузетно важног хлеба кроз време, простор и промене.

Leave a comment