Европски филмски фестивал ће своје филмске пројекције по Војводини започети у  Бечеју, биоскопом на отвореном од 28. до 31. августа.
Европска кинематографија једна је од најразвијенијих на светској културној сцени. Квалитет филмова и уметничка дирекција по утицају надилазе границе континента.

Фестивал европског филма део је програма делегација Европске уније широм света. Данас више од 90 делегација Европске уније организује овај фестивал, чиме се на планетарном нивоу преноси култура земаља које чине Европскумунију, њене вредности и прича. Све пројекције почињу у 20 часова, а улаз је бесплатан.

Програм Европског фестивала филма Бечеј:

Понедељак – 28. 08. 2023.
Мурина (Хрватска, Словенија)

Синопсис: Тензије расту између немирне тинејџерке Јулије и њеног опресивног оца Анте када стари породични пријатељ стигне на њихов дом на
хрватском острву. Док Анте покушава да постигне договор који ц́е променити живот, њихово мирно, али изоловано постојање оставља Јулију да жели више од овог утицајног посетиоца, који пружа осец́ај ослобођења током викенда огољеног жељама и насиљу.
Жанр: Фикција
Теме: породица, млади, сексизам

Уторак – 29.08.2023.
Ја сам добро  (Луксембург, Белгија, Немачка, Италија)

Синопсис: Антонио је цео свој живот провео далеко од Италије, своје домовине. Укршта се са Леом, младим италијанским уметником који покушава да успе у иностранству. Судбине старца и младе жене одражавају једна другу. Сећања из прошлости се буде и на крају нуде мирнију будућност обојици.
Жанр: Фикција
Теме: Пријатељство, Миграције, Старије особе

Среда – 30.08.2023.
Рамона (Шпанија)
Синопсис: Када Рамона упозна харизматичног Бруна у једној од својих  шетњи градом, не пада јој на памет да би га следец́ег дана могла поново
да сретне. Хоће ли невини флерт стати на пут њеним сновима о каријери исавршено добром односу који има са својим дечком? Освежавајуц́а
романтична комедија која поставља сцену за бесмртну свађу између смисла и сензибилитета.
Жанр: Комедија
Теме: биоскоп, љубав

Четвртак – 31.08.2023.
Тркачица (Литванија, Чешка Република)
Синопсис: Марија (27) је у грозничавој потрази за својим дечком, који се ослободио током његове најновије психотичне епизоде. Наоружана стрпљењем и љубављу, она јури насумичне трагове кроз град. Прича о жртвовању и постизању потпуне слободе.Жанр: Драма, Романса, Трилер
Теме: Ментално здравље

Овогодишњи Европски филмски фестивал у Војводини организује ЕУ инфо поинт из Новог Сада у сарадњи са партнерима из Градског позоришта у Бечеју.

Leave a comment