23. издање Фестивала уличних свирача – Градић феста отворено је традиционалном поворком грађана и уметника. Велики број посетилаца окупљених испред зграде Бановине уживао је у наступу ДЈ-а МКДСЛ уз пратеће плесаче и италијанског Rusty Brass benda.

Поворка је устаљеном рутом преко Варадинског моста ка улицама Градића поново симболично спојила Нови Сад и Петроварадин уличном уметношћу. Својим ретро сетом ДЈ МКДСЛ је приредио сјајну журку, увертиру за наставак и главни наступ прве фестивалске вечери – Бојане Вунтуришевић!

У моменту пристизања поворке у Градић на фестивалским пунктовима се већ одвијао музички програм, а највећи део публике је са нестрпљењем чекао Бојанин наступ код Београдске капије. Сам излазак популарне кантауторке на бину изазвао је одушевљене. Бојанина енергичност и начин интеракције са публиком оправдано је учинио њен наступ централним догађајем вечери. Чули смо велики број хитова из њеног репертоара као што су: „Царе“, „Даљине“, „Кесе етикете“, „Љубав“ и завршна „Свемирска љубав“.

На пункту у Штросмајеровој улици публика је могла да чује хрватског музичара ВОАДО, као и европске уличне свираче попут шпанског перкусионисте Ел Лорена и италијанског  музичара Michelea Roscice. Програм прве фестивалске вечери у Штросмајеровој и ове године завршен је журком коју је предводио Rosh,, који је публику размрдао сетом сачињеним комбинацијом различитих музичких жанрова као што су фанк, хаус,
алтернативни R&B и реп.

Трг проте Михалџића, нови пункт на овогодишњем фестивалу, већински је изазивао пажњу посетилаца који су љубитељи танго плеса. Посетиоци су осим тога могли да виде и несвакидашњу италијанску представу La Famiglia Mirabella, а танго ноћ употпунили су наступи TDJ Anchi и Новосадског танго квинтета.

У Београдској улици где је главни проток публике поново смо присуствовали наступима Ел Лорена и Michelea Roscice између којих је наступила група Swingsi. Код Београдске капије, Rusty Brass бенд је задржао доста публике својим енергичним наступом који је уједно означио и завршетак програма прве вечери 23. издања Фестивала уличних свирача – Градић Феста.

Својеврсан мини пункт на овогодишњем фестивалу је и градски аутобус! Пре самог почетка манифестиције заинтересовани грађани су били у прилици да до поворке у центру стигну уживајући у свирци.

Друге фестивалске вечери посетиоце очекује богат програм на свим фестивалским пунктовима укључујући Градић биоскоп као и Круг, нови пункт на којем ћемо ове године слушати махом класичну музику.

Фестивал уличних свирача – Градић фест организује Уметничка асоцијација „Инбокс“ из Новог Сада уз покровитељство Града Новог Сада, Министарства Културе Републике Србије и Управе за привреду Града Новог Сада.

 

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment