Свет филма и музике магично је место, а припадају му сви уметници који својом аутентичношћу стварају незаборавно искуство за своју публику.
Нови Сад постаје такво магично место 22. септембра када ће бити уприличено свечано отварање новог, интернационалног такмичарског филмског фестивала првог и другог филма – Нови Сад филм фестивала.

Са више од 20 филмова на неколико локација у самом срцу града, у септембру Нови Сад постаје филмски град који ће угостити младе редитеље, али и добро позната имена из света филма, са жељом да подстакне афирмисање младих стваралаца, развије досадашње капацитете публике и донесе граду нов филмски угођај. Филмски програм биће испраћен и бројним музичким наступима, а круна отварања новог филмског фестивала биће концерт музичког визионара, једног од најугледнијих уметника у региону – Дамира Урбана и његове четворке, који ће наступити у Српском народном позоришту, уз престижни новосадски гудачки састав Kамерата Нови Сад.

Улазнице за концерт Урбан & 4 и састава Камерата Нови Сад, од данас, 21. августа, сви заинтересовани могу пронаћи на Гигстикс продајним местима или онлајн на new.gigstix.com. Током скоро четири деценије дуге музичке каријере, Дамир Урбан постао је синоним за квалитетну и емотивну музику. Његов пут обухватио је различите стилове, чинећи га свестраним уметником и иноватором на модерној музичкој сцени, а седмој уметности приближио се адаптацијом чувене песме Не брини београдске групе У шкрипцу, за потребе филма Дјечаци из улице Маркса и Енгелса. Сада већ давне 1986. године, група Лауфер и песма Буди моја вода добили су награду Радија Велике Горице те постали хит године. Недуго затим, група започиње ново поглавље под називом Урбан & 4, а њихов први албум Отровна киша излази одмах након одличне сарадње са ријечким саставом Еn Face на песми С длана Бога пала за коју освајају Порин, најугледнију хрватску музичку награду. Наредних година, награде почињу да се нижу, па је Урбан са својим саставом постао власник неколико Порина, између осталог, и за албум Жена дијете који се сматра ремек-делом хрватске музике и једним од десет најбољих албума деценије. Гудачки састав Камерата Нови Сад, чији састав чине најбољи млади музичари новосадске Академије уметности, током две деценије постојања афирмисао се извођењима најзахтевнијих дела класичног репертоара, али и бројним успесима које је остварио наступајући са реномираним солистима.

Синергија Урбан & 4 и Камерате Нови Сад донеће публици фузију емоција и звукова која ће отворити врата првог фестивала првог и другог филма у Новом Саду. Публика ће до 24. септембра гледати ауторске дебитантске филмове, филмске омаже култних редитеља, еко-филмове и друга филмска остварења, које нисмо имали прилику да видимо до сада. Ускоро излази репертоар, а детаље сви заинтересовани могу пронаћи на сајту, Фејсбук и Инстаграм профилу Нови Сад филм фестивала.

Leave a comment