Пасаж фест је настао 2022. године сарадњом јавне институције културе Стеријиног позорја и независних актера културне сцене – Мултимедијалног центра Лед Арт, РеАктора и Графичке Мреже. У фестивалски програм су укључени и угоститељски објекти, други привредни субјекти и актери из пасажа Змај Јовина 22. Основни мотив настанка фестивала је потреба за ревитализацијом јавних простора, а у овом случају пасажа у коме се налазе културно удружење Мултимедијални центар Лед Арт и јавна установа културе Стеријино позорје. Како временом уочавамо систематично запуштање и дисфункционалност јавних простора, идеја нам је да овим фестивалом који укључује визуелну, позоришну, музичку, књижевну, као и мултимедијалну уметност прикажемо како један јавни простор (у овом случају пасаж број 22) може да се адаптира и трансформише кроз специфичне уметничке форме. Остварујући сарадњу са другим актерима из културе и креирајући нове садржаје и продукције, успостављамо нове моделе презентовања фестивалског програма.

ПАСАЖ ФЕСТ – ОТВОРЕН ЗА СВЕ

На овај начин, умрежавањем организација на подручју Новог Сада и шире, успостављајући институционалну и ванинституционалну сарадњу, тежимо да остваримо заједничке циљеве и допринесемо унапређењу културне политике града. Фестивал смо започели у „нашем дворишту“
са идејом да га у наредним годинама проширимо на остале пасаже, али и друге јавне просторе. Визуелни програм ће чинити осликавање мурала, креирање фестивалске инсталације, као и изложбе на више локација у оквиру пасажа. Музички програм ће ове године бити експерименталног карактера, спајајући наизглед неспојиво и комбинујући различите музичке жанрове, док ће друге извођачке уметности – представа и перформанс бити адаптирани у баштама угоститељских објеката који се налазе у пасажу. Поред ових програма, ове године организујемо и серију трибина, као и промоцију публикација, а обзиром да је овогодишњи слоган фестивала ОТВОРЕН ЗА СВЕ, један део фестивалског садржаја смо посветили и инклузивним уметничким форматима. Идеја овогодишњег издања Пасаж Фест-а је да не постоје јасно уочљиве програмске целине, већ да се фестивалу приступи експериментално, са жељом да се кроз импровизацију и уз помоћ публике дође до нових форми.

Жеља организатора је да се у реализацију фестивала укључи што је више уметника/ца и актера/ки са циљем умрежавања и премишљања јавног простора, нових облика презентовања уметничких садржаја и подстицања урбане регенерације културног наслеђа. Пасаж Фест се ове године одржава од 31. августа до 2. септембра, у Змај Јовиној улици, у пасажу број 22.

Фестивал је финансијски подржан од Градске управе за културу Нови Сад и Делегације Европске уније.
Спонзори фестивала су штампарије Сигнум и Студио Деник и фарбара Домена. Медијски покровитељи фестивала су: 021 Нови Сад, БлицНС, РТВ Војводине, Омладинске новине, Oradio, Headliner, Remix press, Излазак, портал за културу југоисточне Европе – SEEcult.

Leave a comment