Идеја власника књажевачке фабрике која производи намештај да изграде сопствену соларну електрану и да вишак енергије коју произведу складиште у батеријама виљушкара, једно је од 16 иновативних решења за убрзање зелене транзиције привреде и друштва, које је добило финансијску подршку Европске уније у оквиру иницијативе “ЕУ за Зелену агенду у Србији”.

Енергија Сунца за зелену будућност Источне Србије

На око шест километара од Књажевца, на остацима и јаловини рудника Подвис и Тресибаба, економисткиња Лидија Николић покренула је 1997. године фабрику за производњу седишта и наслона за столице од буковог фурнира, која је удахнула живот неразвијеном књажевачком крају. Данас фабрика „С.Ц.С. Плус“ више од 95% своје производње извози у земље Европске уније (ЕУ) и запошљава 180 људи, већином жена, као и велики број читавих породица, не само из Подвиса, него и из Књажевца и оближњих села. Имајући у виду да се ради о мање развијеној општини, то има велики значај за локалну привреду.

Јелена Ранђеловић која ради у фабрици већ 20 година на припреми фурнира за даљу производњу каже: „Овај посао ми много значи пре свега због финансијске сигурности. Овде ми раде и супруг и брат, а радила је и моја мајка. Фабрику доживљавамо као другу кућу.“

Како је новим прописима ЕУ дефинисан неопходан удео зелене енергије у производном процесу свих производа који се увозе из земаља Западног Балкана и Турске (eng. Carbon Border Adjusment Mechanism – CBAMN), пословање фабрике, радна места и даљи развој локалне заједнице могли су да буду доведени у питање, јер би плаћање ове таксе утицало на повећање цене производа, а тиме и на смањење њихове конкурентности на главном извозном тржишту.

Уместо да своје производе наплаћује више, директорка предузећа Лидија Николић решење је пронашла у изградњи соларне електране капацитета 480 кW. Електрична енергија добијена из енергије сунца користи се за рад машина у производњи, а њен вишак се складишти у батеријама које напајају електричне виљушкаре. Предвиђено је да се у производњи користи и софтвер који прати потрошњу енергије и у складу са њом одређује динамику рада машина, односно оптимизује производњу.

Поред смањења текућих трошкова, односно рачуна за струју који ће бити преполовљени, изградња ове електране осигурава и да производи из књажевачке фабрике остану конкурентни на тржишту ЕУ.

– Нова соларна електрана снабдева нас са 55% зелене енергије у производњи. Укупна производња електричне енергије коју очекујемо на годишњем нивоу износи око 530,000 КWх и очекујемо смањење ЦО2 за 580 тона на годишњем нивоу. Наш производ је већ зелен, пошто поседујемо међународни ФЦС сертификат, што значи да у производњи користимо дрвеће из шума у којима се за свако посечено дрво посади једно ново. Сада, са електричном енергијом из соларне електране, он ће бити додатно „озелењен“, што ће нам омогућити да када нови прописи ЕУ ступе на снагу 2026. године наставимо да извозимо – објашњава Лидија Николић.

На месту где је пре више од сто година привредни развој започео захваљујући руднику угља, прелазак на зелену енергију омогућиће да Подвис настави да, као некад, буде жила куцавица књажевачког региона, овог пута чувајући здравље људи и природу, на добробит садашњих и будућих генерација.

Нови Изазов за иновативна решења за зелену транзицију српске привреде, објављен је у фебруару ове године, и биће отворен до краја 2026. године, са циљем да подржи иновативна решења у свих пет области Зелене агенде за Западни Балкан.

Пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП, у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна фин

Leave a comment