Делегација Европске уније у Србији, National Geographic Србија, Политикин забавник и Еразмус студентска мрежа Србија организују конкурс за најбољу фотографију насталу у Србији „Вештине у фокусу“. Фотографије се шаљу у периоду од 1. августа 2023. до 15. октобра 2023. на електронску адресу takmicenje@euinfo.rs.

Вештине у фокусу – Национални фото конкурс 2023

Тема конкурса је „Вештине у фокусу“. Позивамо фотографе старости од 15 година па навише да документују вештине у Србији. На овај начин желимо да обележимо Европску годину вештина која се обележава 2023. Конкурс је посвећен свим људима који су вешти у нечему: спортистима, студентима који стичу нове вештине, старим занатима, научницима, стручњацима у области медицине, грађевине, архитектуре, или њиховим делима, сликарима, куварима, итд. Овом темом славимо стварање и вештине у свим старосним групама људи. Самим учествовањем у конкурсу, ви показујете не само креативност, већ и вештине фотографисања.

Конкурс је отворен за:

– све фотографе старости од 15 до па навише. Малолетни фотографи морају обезбедити одобрење од родитеља или старатеља;

– пројекте из сектора предузетништва, енергетике, транспорта, пољопривреде, заштите животне средине, образовања, омладине, културе, социјалне инклузије, итд.

Стручни жири ће одабрати три најбоље фотографије и наградити ваучерима за куповину фото и електронске опреме у динарској против вредности од:

  • прва награда – 1.000 евра;
  • друга награда – 500 евра;
  • трећа награда – 300 евра.

Жири ће доделити и „Специјалну награду жирија за најбољу фотографију ЕУ пројекта у Србији“.

Стручни жири ће изабрати 19 најбољих фотографија (укључујући и три награђене), као и једну најбољу фотографију пристиглу од аутора са ЕУ пројеката које ће бити објављене у електронској публикацији ЕУ инфо центра као и на веб страници и налозима на друштвеним мрежама Делегације ЕУ у Србији.

Првонаграђена фотографија биће објављена у српском издању часописа National Geographic, као и у Политиконом забавнику. Изложба 20 најбољих фотографија биће одржана крајем 2023. године.

Уколико немате професионални фото-апарат, немојте да бринете јер ће наш жири узимати у обзир и фотографије начињене мобилним телефоном.

Радове ће оцењивати жири у саставу:

  • Пеђа Кујунџић, фото-репортер
  • Проф. Александар Келић, Факултет примењених уметности у Београду;
  • Милана Петровић, National Geographic Srbija;
  • Игор Рилл, Политикин забавник;
  • Представник Еразмус студентске мреже Србије;
  • Давид Пужадо, Belgrade Photo Month;
  • Далиборка Николић, ЕУ инфо мрежа.

Фотографије послате након наведеног рока неће бити узете у разматрање.

Фотографије тела које на било који начин објективизују људе, или које су увредљиве, неће бити узете у обзир!

За малолетна лица приказана на фотографијама неопходно је обезбедити одобрење од родитеља или старатеља.

ВАЖНО: Детаљна правила и услове учешћа у конкурсу пронађите ОВДЕ.

Организатор задржава право да промени услове конкурса у било којој фази, уз правовремено обавештење такмичарима путем вебсајта europa.rs и друштвених мрежа ЕУ у Србији.

Радове победника претходних тематских фото такмичења можете погледати на следећим линковима:

Природа у позитиву

Човек у фокусу

Жене у фокусу

Бити млад у Србији

 

Leave a comment