H-Bridges, тим студената са Електротехничког факултета (ЕТФ) традиционално представља Србију на највећем светском универзитетском такмичењу у области иновативних и енергетски ефикасних решења – IEEE International Future Energy Challenge (IFEC). Тим испред ЕТФ-а је у финалу такмичења, одржаног 25 – 28. јула у Хановеру у Немачкој, освојио 2. место, као и награду “Outstanding Performance Award”. Наши студенти су финалним прототипом постигли ефикасност од 94,1% на 1000W као и 10 пута мању масу у поређењу са тржишним решењима.

Коначни пласман тимова у финалној рунди

Коначни пласман тимова у финалној рунди IEEE IFEC 2023. године је:
1. Reutlingen University – Немачка
2. University of Belgrade – ETF, Србија
3. University of Connecticut – САД
4. Utah State University – САД
5. Indian Institute of Technology Bombay & Sardar Patel Institute of
Technology – Индија
6. TH Köln – University of Applied Sciences – Немачка
7. Hasselt University – Белгија

Овогодишња тема такмичења била је развој монофазног Solid State трансформатора за ниске снаге. Предложено решење пружа могућност за значајним редуковањем употребе тешких материјала при производњи трансформатора, а додатно и мониторинг и дијагностику система у реалном времену. Примена оваквог концепта би олакшала интеграцију обновљивих извора енергије као и других паметних решења у традиционални електроенергетски систем.

Пропозиције такмичења су такве да тимови имају прилику да прођу целокупан процес развоја, од идејног решења до финалног прототипа кроз више итерација. Тим има пуну подршку своје кровне институције, Електротехничког факултета, али су поред тога вредан рад овог тима, као и сам значај учешћа наше земље на IEEE IFEC такмичењу, препознале и многе домаће и иностране компаније.
За више информација о тиму можете посетити сајт https://h-bridges.etf.bg.ac.rs/

Leave a comment