Сведоци смо да се из дана у дан на полицама апотека и дрогерија појављује све више козметичких препарата. Креме, серуми, лосиони… Сви они обећавају бољи изглед коже, ублажавњае бора и блистав тен. Рекламне кампање су све агресивније, а друштвене мреже обилују инфлуенсерима који препоручују чудотворне креме. Како у свему овоме пронаћи праву козметику за себе?

У последњих пар година појам ретинол је постао свеприсутан у свету лепоте, али знамо ли шта је тачно ретинол? Ретинол припада групи деривата витамина А која се називају ретиноиди. У ретиноиде поред ретинола убрајамо и ретинолну киселину, ретинал, изотретиноин и естре ретинола. Сви они имају различите улоге у третманима кожних обољења. Изотретиноин се тако показао као изузетно ефикасан у оралној терапији тежих облика акни, док је ретинол своју примену нашао у козметици која пацијентима помаже код блажих облика акни, хиперпигментација и мањих бора.

Наша кожа је комплексан орган који чине епидермис, дермис и поткожно ткиво. У дубљим слојевима коже налази се и колаген, чији губитак са годинама представља један од водећих фактора за појаву бора. Управо ретинол врши обнову влакана колагена и на тај начин пружа кожи еластичност и свежији изглед. Поред деловања на колаген, ретинол делује и на површински слој коже где успешно врши регенерацију ћелија и на тај начин помаже код хиперпигментација и акни.

Оно што можемо да закључимо јесте да је ретинол изузетно учинковит и јак агенс, управо због тога је важно правилно га користити. Оно у чему су готово сви дерматолози сагласни јесте да при првој примени ретинола у козметичкој рутини морамо бити посебно опрезни. Пре саме примене ретинола кожа мора бити правилно очишћена и сува. При првом коришћењу примењује се ритинол најмање концентрације, два пута недељно. Уколико кожа не покаже знакове преосетљивости на ретинол током месец дана коришћења на овакав начин, он се може користити и свако друго вече. Први бенефити које ретинол доноси нашој кожи видљиви су након 6 недеља, док је за прве значајније резултате потребно причекати око три месеца.

Приликом примене ретинола изузетно је важно правилно неговати кожу. Као фотосензитиван агенс, ретинол је осетљив на сунчеве зраке. Због овога, он се примењује само током вечери, док је неизоставни део дневне неге крема са високим СПФ фактором.

Данас, ретиноиди се налазе и у комбинацији са другим агенсима. Дебата о томе са којим киселинама и на који начин се ретиноиди могу примењивати и даље траје. Док су поједине студије приказале да примена ретинола и аскорбинске киселине у различитим формама не доводи до иритација коже, у пракси се показало да пацијенти са осетљивијом кожом не реагују позитивно на овакав вид неге коже.
Оно што је сигурно, јесте да ретинол показује добар учинак у комбинацији са хијалуронском киселином. Управо у овој комбинацији, ретинол се примењује код особа са осетљивом кожом.

Друго важно питање које се намеће јесу године у којима би пацијент могао почети са топикалном применом ретинола. Како смо већ поменули велику моћ маркетинга на друштвеним мрежама, можемо приметити велики број младих девојака које се одлучују за примену ретинола. Ипак, већина дерматолога поручује да је са применом ретинола најбоље почети у касним двадесетим или раним тридесетим годинама. И поред ове чињенице, други ретиноиди своју примену налазе у нези акнозне коже и доста млађих пацијената.

Као што видимо, ретинол је заиста снажан агенс. Пре саме примене препарата са ретинолом потребно је одредити стање коже, тачан проблем који имамо и адекватну концентрацију и формулацију ретинола која би за то стање била потребна. Због свега овога, пре него се одлучите на примену ртинола потражите савет вашег дерматолога или фармацеута. Само на тај начин могуће је остварити повољан терапијски исход.

 

Текст: Јелена Филиповић
Фото: Unsplash.com

Leave a comment