Отварање изложбе „Природа на додир“

Изложба „Природа на додир“ Природњачког музеја Црне Горе биће отворена у петак, 21. јула у 20 сати у Музеју Војводине, Дунавска 35.

Отварање изложбе „Природа на додир“

Изложбу чине модели као верне реплике животињских врста, гљива и биљака, од којих већина представљају увећане копије живих врста.

Да ли знате да је богомољка добила име због специфичног положаја предњих ножица током мировања – склопљених као при молитви. Управо су ови екстремитети једно од најсавршенијих „оружја“ међу инсектима. Ровци су од давнина познати по свом музицирању. Током летњих вечери, а нарочито након киша, мужјак се намести на улазу у своју јазбину и након што “наштима инструмент”, почиње љубавну песму. Штуке имају издужено тело, савршено прилагођено за веома брзо пливање. Када нападају плен достижу највеће убрзање од свих риба! Лисичарка је јестива гљива, богата витаминима. Лако је препознатљива, али се може заменити са отровном врстом названом заводница.

„Додир и звук су два чула која могу да дочарају много више од погледа. Пренијети информацију на основу додира, а уз помоћ звука је посебна вјештина. Зато смо се и дуго припремали за овакву изложбу како би нашли најбољи начин да нарочито особама са посебним потребама опишемо како изгледа природа и жива бића у њој. Не само да их опишемо ријечима, већ и да доживе облик и текстуру кроз додир.”, аутори изложбе.

Leave a comment