Фестивал „Добро дошли на Насеље” одржаће се десету годину заредом у организацији Новог културног насеља (НКН). Јубиларно издање фестивала десиће се током 1. и 2. јула на Новом насељу.

Стиже јубиларно десето издање фестивала „Добро дошли на Насеље”

Стиже јубиларно десето издање фестивала „Добро дошли на Насеље”

Током два дана, Новосађани ће на неколико локација између улица Браће Дроњак 15 и Бате Бркића 24, са дворишне стране, имати прилику да погледају неколико изложби, учествују у многобројним радионицама, акцији уређивања јавног простора, сађењу биљака, али и да уживају у вечерњем програму!

Јавни простори биће претворени у сцене за различите уметничке садржаје.

Уметнички радови, дело су младих уметника из региона, који су настали измештањем уметности из атељеа у заједнички, свакодневни простор заједнице Новог насеља, што је од првог издања фестивала 2014. године и његов примарни циљ и смисао.

У склопу фестивала своје уметничке радове, између осталих, излагаће Клаудиу Кобилански, уметник из Румуније, али и Тамара Кострешевич и Хелена Солдат, уметнице из Новог Сада. Они током јуна месеца заједно са комшијама Новог насеља радили на конципирању и стварању уметничких радова који ће премијерно приказати и они су настали у склопу европског пројекта „Magic Carpets”.

Целокупан програм и сатница фестивала биће објављени на профилима удружења Ново културно насеље на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.

Овим фестивалом Ново културно насеље труди се да креира нова места, активира грађане и јавни простор, где културно-уметнички програми излазе из институција. Овим наизглед обичним просторима даје се нова вредност и испитују се њихови потенцијали за изведбу програма. Значај фестивала огледа се у подстицају квалитетнијег друштвеног и културног живота, првенствено грађана Новог насеља, а онда и целог града кроз децентрализацију културних активности. Управо овим догађајем, Ново културно насеље је и започело своју иницијативу за оснивање културног центра на Новом насељу, 2014. године.

Овогодишње издање фестивала подржала је Градска управа за културу града Новог Сада, Омладински савез удружења Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС, Платформа Magic Carpets”., Стамбена заједница Браће Дроњак 15, као и бројни, дугогодишњи пријатељи фестивала.

Извор: Стартуј

Leave a comment