Фестивал уличних свирача – Градић фест и ове године биће одржан у подграђу Петроварадинске тврђаве од 24. до 26. августа. Уметници различитих профила, музичари, акробате, перформери наступиће на бројним пунктовима 23. издања фестивала.
Ове године локална, новосадска сцена имаће представнике различитих жанрова и стилова. Од класичних уличних извођача попут бенда The Bad Week који свира на улицама Новог Сада, до дебитантског наступа Сање Буњевац која уз музику комбинује и елементе перформанса. Осим њих наступиће The Bad Week, Монохром, Вис Делфини, Ришан Дорна и Марко Каћански.

Фестивал уличних свирача – Градић фест
Београдски извођачи и ове године чине значајни део програма. На уличним пунктовима фестивала наступиће A.N.D.R. x Retrospektiva, El Duende bend, Aleksa Danić, Swingsi, Tankman, kao i Transndance састав који комбинује “bucket druming” и тешки синт звук што их чини ретким изданком електронске уличне сцене у Србији.
На улицама Градића наступиће и бенд Три мрске трске, кикиндски бенд ЛаЛа, Перкашнс, Иван Јегдић, Боби и Роби, Дејание из Македоније, ЗАР. Затим Бубњарска скупина РитмОС из Осијека чије чланице негују љубав према западно афричком инструменту званом ђембе. Са улица светских градова, право у Градић стиже и Никола Улемек који доноси звук саксофона. Осим њих, наступиће и различити класични састави као што су Ансамбл “Ародиси”,Дивна Форест и квартет Пнеума.
За избор учесника који су се пријавили на конкурс 22. Фестивала уличних свирача – Градић фест, задужен је уметнички жири у саставу: селекторка домаћег програма Јана Катић Чолевић, мултимедијални уметник и програмски уредник Фестивала уличних свирача Александар Царић и новинарка и уредница Сања Мацут.
Осим извођача који су одабрани путем конкурса, на фестивалу ће још наступити и регионални и домаћи уметници по позиву који ће бити накнадно објављени. Сви програми ће и овог пута бити потпуно бесплатни за посетиоце.
Фестивал уличних свирача – Градић фест 2023. организује Уметничка асоцијација “Инбоx” из Новог Сада, уз покровитељство Града Новог Сада и Министарства културе Републике Србије.

Leave a comment