Није тајна да етимологија речи или значење имена може одредити судбину људи и ствари. Исто тако, можемо веровати да име града одреди оне догађаје по којима ће он бити знаменит.

извор: mymodernnet.com

Највећа знаменитост града Брижа нису његове грађевине које личе на средњевековне замке. Није ни вожња каналом у чамцу. Највећа знаменитост јесте пас Фидел који је годинама са прозора излежавајући се на јастучићу посматрао туристе који се возе чамцем. На тај начин ушао је у историју града, кога ће се пређашњи посетиоци можда више сећати њега него иједног историјског или пејзажног детаља.

БРИЖ

За Бриж би многи рекли да, ако није најлепши, да је онда један од најлепших градова у Белгији. Такође, ово је један од првих градова у Европи који је привукао туристе. На нормандијском језику Бриж значи “кеј”. Отуда је једна од великих атракција у овом граду вожња каналом у чамцима. Та атракција повезује овај град са једним од такође најлепших градова у Европи, а то је Венеција. Због лепоте и романтичности коју Бриж има многи имају ту слободу да га назову “Северном Венецијом”. Бриж је познат и по бројним очуваним грађевинама од којих неке личе на средњевековне замкове у коме се крију витезови и принцезе. Једна од таквих грађевина је и Белфри кула изграђена у 13. веку као звоник. Поред ове, Бриж красе бројне знамените грађевине било да су то занимљиви музени или религијска места. Ипак, до скора једна од највећих знаменитости за туристе која је освајала њихова срца био је пас Фидел који је са прозора једног апартмана поспано посматрао туристе који су дошли да доживе делић бајке у којој је он живео. Из тог разлога је и свако ко је гледао црну комедију “У Брижу” могао да примети као једну од сцена једног пса поспанка на прозору једног апартмана.

извор: thebulletin.be

ФИДЕЛ 

Фидел ће можда остати један од најпознатијих паса у историји света. Он није био познат по томе што је био паметан пас, нити по томе што је био део телевизијских сцена. Он је познат по томе што је бојио свакодневицу једног града и ускоро постао туристичка атракције. Фидел је пас који је тринаест година испунио лепотом живот његових власника, као и свих госта пансиона Côté Canal, а и свакога посетиоца канала. Фидел је био жути лабрадор у власништву Катерин Ван Лангераерт која је власник пансиона са доручком Côté Canal.
Фидел је своју популарност стекао ненаметљиво. Он је своју популарност једноставно привукао својом појавом. Он сам вероватно није би свестан да његови једноставни и обични потези могу допринети томе да постане један од најпопуларнијих паса Европе. Једино што је он радио јесте повремено посматрање туриста са прозора, а већи делом је са истог дремао.

извор: localguidesconnect.com

НАЈВИШЕ ФОТОГРАФИСАН ПАС БРИЖА

Фидел је постао највише фотографисан пас Брижа. Његова појава постала је један од кључних разлога зашто су туристи желели да посете овај леп и романтичан градић. Нажалост, Фидел је 2016. угинуо. Ипак, прича о њему је и даље популарна на неким од сајтова као и на твитеру. Дух овог пса просто није могао да оде са места које је он обележио. Својом једноставношћу и слаткоћом, Фидел је постао историја Брижа и пансиона Côté Canal.
Оно што је занимљиво и што се може наћи на неким сајтовима јесте опис како се из сасвим случајних и безазлених ствари може створити легенда. Фидел, како се истиче на сајту https://celebritypets.net/the-story-of-fidel-the-celebrity-dog-of-bruges-belgium/, није био пас спасилац, није извукао бебу из воде, није изводио трикове. Ипак, Фиделова прилика имала је један духовни и романтични утисак на туристе због ког су многи узимали собу у пансиону Côté Canal како би упознали Фидела.

ЛЕГЕНДА

Фидел постао је једна од легенди града. Сигурно да Фиделова појава и данас доприноси популарности Брижа и пансиона Côté Canal. Верујемо да је и данас један од разлога за посету овом граду и вожње каналом жеља туриста да виде место на коме је био Фидел. Фидел је био део филма “У Брижу”, део многобројних фотографија које се и данас објављују на друштвеним мрежама, а био је део и рекламе за белгијску чоколаду “Годива” која је својеврсни белгијски бренд. Оно што је најважније, Фидел је био део успомене сваког туристе који је посетио овај град и отуда је његов дух и данас заштитник овог града и места у ком је живео.

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

 

Leave a comment