Једног продуженог викенда можете се запутити аутобусом или аутом у мини путовање из Београда ка Бечу и у колико вас срећа послужи на граници стићићете  рано ујутру уз понорамско разгледање овог дивног града. Град се налази на обали Дунава између Карпата и Алпа и одувек је имао стратешки моћан положај не само у регијама Аустрије већ и у околини, у Мађарској Чешкој и Словачкој. Значајне је историјско-културне баштине и једна од најлепших и највећих европских метропола . 2015. године проглашен је за најбољу град за живот на свету и представља пети највећи град ЕУ.

unplash.com Јесмо ли спремни за туристичко путовање?

Познат  је по раскошним парковима и вртовима, велелепним дворцима и трговима, театрима и кабарејима, опери и валцерима, значајним музејима и споменицима,  импозантним грађевинама као и доброј храни и музици.

Управо због Хајдна, Моцарта, Бетовена и Шуберта  Беч је познат и као краљ оперске музике. Државна Бечка Опера је једна од најпознатијих на свету. Најдужи аплауз којим је један  уметник награђен добио је Пласидо Доминг  – шпански тенор у Бечкој државној опери 1991. године тада му је публика аплаудирала 1 сат и 20 минута!

Барокни споменици чији стил одликују скупи материјали попут злата, мермера, затим купола на врховима и на великим висинама са циљем остављање имперсије на човека. Пуни детаља, јако фино израђених и то на најнеприступачнијим местима и на врховима самих споменика или грађевина,  заиста је посебна импресија, како је то урађено у прошлости са пуно  труда и вештина.

Раскошни паркови су попут вртова, препуни дивног цвећа и чисте природе, пространи пуни бујног зеленила у тој мери да се шетњом кроз њих можете осетити као да сте далеко од градске гужве иако заправо нисте.

Предлози за обилазак у Бечу: 

  • Дворац Белведере  – Дворац чине  две палате – Горњи и Доњи Белведер  и по мишљењима многих најлепша барокна грађевина на свету. Раскошан врт је препун скулптура, фонтана и водених каскада. Пружа се прелеп поглед на Беч па отуд и име овог дворца Белведере (леп поглед).
  • Дворац Шенбрун је некадашња летња резиденција Хабсбурговаца представља најпосећенију туристичку атракцију Беча са најлепшим вртовима. Изнад палате на узвишењу налази се Глоријет са чијег врха се пружа диван поглед.
  • Пратер – У парку се налази преко 250 различитих атракција међу којима и железница уског колосека, ролеркостери, планетаријум и Пратер музеј.
  • Катедрала Св. Стефана – Катедрала Св. Стефана је готичка грађевина препознатљива по карактеристичном крову са 200.000 црепова и огромном звону Пумерин од 20 тона које се налази у  торњу које је треће звоно по величини у Европи.
  • Золошки врт Шенбрун познат као најбољи у Европи и најстарији на свету и у њему се могу видети ретке животиње попут џиновских панди.
  • Улица Ринг у самом центру Беча – Најпознатија улица у Бечу дугачка је 5 км и кружи око ужег градског језгра.
  • Карлов трг –  је један од најпрометнијих градских тргова и велико саобраћајно чвориште.
  • Бечка државна опера – једна од најпознатијих на свету, осим по богатом репертоару данас је позната и по Оперском балу.
  • Музеји Леополд и Албертина – Основу колекције Леополд музеја чине драгоцена дела аустријских мајстора из прве половине 20-тог века. У Музеју Албертина  се могу видети вредна дела Пикаса, Рафаела, Микеланђела, Рембранда,  Реноара, Леонарда да Винчија.

Сем тога, у Бечу има још многа тога што је вредно пажње и обиласка, на сваком кораку видећете нешто ново и занимљиво. Отишли једном или више пута, увек ћете пожелети да се вратити у овај чаробни град! Европска и светска метропола врви од туриста и поносно им представља своја природна, културна и историјска богатства. Пасош у торбу и правац и овај чаробни префињени град на једну кафицу и  Сахер торту која је симбол Беча уз пуно чоколаде, џема од кајсије и шлага. Након тога можете кренути у обилазак града или чак отићи до Пандорфа где можете пазарити ствари по изузетним ценама. Крените у обилазак града где вас чекају  авантуре на сваког кораку!

Сузана Марјановић

Leave a comment