Вероватно да нема времена када је било актуелније какве животне навике треба изградити, а ни времена када је било толико савета који су усмерени на здраву исхрану и здрав живот заснован на физичкој активности.

У времену у коме живимо тенденција је да ће све што је брзо бити још брже. Свет какав ми сада познајемо неко пре педесет година можда није могао ни да замисли. Такође, свет какав ми знамо може већ за двадесет година да буде потпуно другачији услед промена у добу дигитализације. Ипак, онакав какав јесте свет који знамо и наш у живот у њему, чињеница је да тешко можемо успоставити равнотежу између мноштва обавеза и здравих животних навика. Наша навика да све буде брзо, научила нас је и да се брзо хранимо и не издвајамо никада више времена за оно што можемо много брже урадити.

ЗДРАВА ИСХРАНА

Свуда око нас су емисије, новински чланци, објаве на друштвеним мрежама које описују начин здраве исхране. Исхрана и физичка активност јесу основ сваког здравог организма. Отуда на многим од ових чланака и објава можемо видети какве здравствене последице можемо имати уколико немамо адекватну исхрану. Такође, зависно од здравственог проблема који неко већ има, здрава исхрана може допринети побољшању и олакшавању таквог стања.
Лоша исхрана нужно доводи и један је од главних узрока инсулинске резистенције и дијабетеса. Истраживања показују да свака друга женска особа има инсулинску резистенцију. Проблем није само у лошој исхрани, већ и у неизвесности онога шта купујемо. Често не можемо бити сигурни да ли су прехрамбени производи које купујемо такви да се састоје сам од вештачких и простих шећера. Како пронаћи решење за то? Иако је потребно много више времена него када купимо готово јело, брзо храну, нешто из маркета, нека је препорука да сви издвајају више времена када је реч о њиховој исхрани и исхрани њихове породице. Уместо маркета, треба стећи навику да се што више производа купује на пијаци. Такође, треба у исхрану убацити што више поврћа и природних производа попут млека, јаја, сира.

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

Већина здравствених проблема који муче ширу популацију нису резервисани за активне спортисте. Зашто? Просто, они све и да се не хране на прави начин, не уносећи здраве масти и шећере, они те штетне материје сагоревају кроз физичку активност. Ипак, већина спортиста уз физичку активност практикује здрави начин исхране што представља чаробну формулу за здрав организам.
Не морају сви бити активни спортисти да би били здрави, али здрав живот нужно подразумева неки вид физичке активности. Свесни смо чињенице да живимо на тај начин да већину времена проводимо седећи. Седимо осам сати на послу, седимо код куће испред телевизора, седимо испред рачунара. За неке од ових појава смо сами криви, док су друге просто неизбежне. Послови су нам такви да морамо да седимо, ко има посао да му се преноси да ради и код куће, нужно мора да носи рачунар. са собом. Зато се са тим можемо изборити само издвајањем времена за физичку активност.

ПОБЕДИТИ ПРОБЛЕМЕ ДАНАШЊИЦЕ

Да бисмо укључили физичку активност и здраву исхрану, наш дан морамо нужно продужити. Делује неправедно да људи живе попут робота како би могли нормално да организују свој дан и буду здрави по систему осам сати сна, два сата физичке активности, осам сати рада. Ипак, за све можемо имати више времена уколико променимо своју свест и ако себи као циљ зацртамо један здравији начин живота у коме ћемо се ми боље осећати. Није нужно превише времена од нашег дана ако скувамо поврће и месо, уместо уколико чекамо доставу брзе хране. Није нужно превише времена издвојити макар пола сата за неку врсту фискултуре или сат времена за шетњу. Оно што је важно, јесте да живимо ментално и физички здравијим животом, као и да свој живот испунимо што шареноликијим активностима без обзира на систем који нас пожурује и умара.

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ
ИЗВОР: UNSPLASH.COM

Leave a comment