Да ли зна ште шта је сланутак? Слани грах, прекоморски, турски грашак или наут – то су  веровали или не синоними за леблебије из фамилије боба. А ако су вам и оне стране, е то је онај хумус што мажете на хлеб и његову основу чине управо леблебије. Леблебије су махунарке из фамилије боба, извор протеина, магнезијума, гвожђа. Код нас је сланутак дошао из Грчке,  и мало га има код нас док потиче са Блиског истока. Веома је битно јести зрелу биљку обзиром да младе леблебије садрже киселине које могу бити штетне. Исто тако истраживања говоре да је лишће леблебија здраво и да парира купусу и спанаћу. 

unplash. com Пикантни хумус – савршени сланутак!

Рецепт за домаћи хумус иде овако:

  • 150 грама сирових леблебија
  • пола кашичице кумина
  • шака маслина
  • 1 чен белог лука
  • мало босиљка
  • 1 кашика маслиновог уља
  • 1 кашика сусама или сусамове пасте

Леблебије обавезно увече потопити у воду и оставити да преноће. Оне ћу сутрадан да набубре и можете их скувати за пола сата. Немојте их превише раскувати да се распадају опне већ кувати толико да буду довољно меке. Све састојке убаците у блендер и ето вама вашег омиљено намаза. Није скуп ни конзервиран као у продаји, већ је још здравији и једноставан за прављење. Уколико не желите само натурал хумус већ пиканти додајте мало љуте туцане паприке или карамелизован црни лук.

Можете сланутак комбиновати са проврћем, месом, рибом, његова арома није јака, прилично је неутрална и добра за комбиновање посебно за предјела и салате, варива. Има већу хранљиву вредност од пасуља и лако је сварљива. Веома је битно јести зрелу биљку обзиром да младе леблебије садрже киселине које могу бити штетне. Исто тако истраживања говоре да лишће леблебије парира купусу и спанаћу. Сланутак је зељаста биљка висине до метар са белим и љубичастим цветовима. 

Нискокалорични протеински боб је одличан мени здраве хране. У Индији или Италији се једе свакодневно а ми га можемо уврстити једном недељно у исхрану. Висока хранљива, енергетска и витаминска вредност ове махунарке чини је релативно скупљом а када се купује сирова у продавници здраве хране зачуђујуће је повољна. Ову махунарку можете и пећи и јести као слатку или слану грицкалицу коју ћете поуљути и зачинити по укусу и жељи.

Пријатан сланутак!

Сузана Марјановић

Leave a comment