Марија Терезија била је једини женски владар и последњи члан династије Хабзбург, аустријски симбол реформе, снаге и мајчинства. Марија Терезија је пример данашње успешне, самосталне жене која је незаустављива и истрајна ка свом циљу. 

unplash.com Прелепи Беч Марије Терезије

Била је прва и једина жена која је владала Хабзбуршком монархијом.

Њена владавина трајала је чак четрдесет година, од 1740. до 1780. године, а то раздобље названо је терезијаниза. Владала је по титулама као војвоткиња, велика војводкиња, надвојводкиња, браком  била царица Светог римског царства, немачка краљица.

Породични живот челичне даме

Удала се за лотариншког војводу Франца I .Познат је по томе што је супрузи за рођендан поклонио зоолошки врт, данас најстарији те врсте на свету – на имању палате Шенбрун у Бечу. У распону од 20 година Марија Терезија је родила 16 деце од којих је 13 преживело детињство.

„Коначно Хабзбурзи имају право мушко, и тај је жена!“

С обзиром да је у династији Хабзбурга важило право наслеђивања било по мушкој линији,  отац Карла VI  донео је пропис којом је омогућио да женски потомак заузме престо.

Док други рат ратују, ти се, сретна Аустријо, жени!”

Управо то су речи Марије Терезије. Она је јединственом политиком женидбе и удаје своје деце постизала и чувала мир са суседним земљама.

Каква је била Марија Терзија?

Марија Терезија је била ултракатоликиња, без имало разумевања за друге вере. Говорила је 5 језика, волела је уметност и стрељаштво.
Целог живота се борила против неморала и веома побожна, реформисала је војску, финансије, подстицала развој мануфактура, подстицала је трговину, развој пољопривреде и образовања. Укинула је инквизицију, увела образовање младих као и војни  рок.

Како је изгледала Марија Терезија?

Била је крупна и снажна, крупних плавих очију, светле косе и широких уста. Иако није била претерано лепа, ову плаву жену красили су  велика мудрост, истрајност  и умеће. Брижна мајка, снажна жена челичне руке која је истовремено и рађала и водила ратове. Описују је као жену лепих црта лица, веселог израза, плаве косе црвенкастог риђег сјаја, великих светлоплавих очију.

Причало се да је имала љубавне авантуре са млађим мушкарцима из њене војне службе, као и њен супруг који је такође био склон авантурама са женама, али и поред свега постоји много примера да су имали срећан и дуговечан брак. Синови Јосип и Леополд били су непосредни наследници престола, док је ћерка Марија Антоанета завршила под гиљотином као жена француског краља Луја XVI.

Почетак владавине и вечно трајање 

На власт је дошла 1740. године, са само 23 године, и од самог почетка имала је много проблема, наследила је монархију у незавидном стању, без новца, без војске и без искуства. Као жена, имала је много непријатеља који је нису сматрали достојним противником а постала је управо једна од најспособнијих владарки свог времена. Познато је да је кроз своје наследнике битно утицала на политичку климу Европе и вековима након своје смрти. Улагала је у модернизацију медицине, спроводила реформе по питању грађанских права, али и образовања, те је 1775. године уведено обавезно школство за сву децу.

Образовање Марије Терезије није било на нивоу њених претходника, јер као женско није стицала услове за боље школовање. Због тога је „красио“ недостатак манира и формалног говора али је све то надоместила својом природном бистрином и мудрошћу.

Савременици често пишу да Марија Терезија није поседовала нарочити интелект, али су је красиле карактерне особине  – добродушност, разумност, одлучност, самокритичност и спремност да похвали своје сараднике.

Марија Терезија је наставила да влада уз свог најстаријег сина Јозефа, све до смрти 1780. године. рођена је 1717. године у Бечу.

Иза себе, Марија Терезија оставила је обновљено, јако и модернизовано царство које су њени наследници само надограђивали.

Сузана Марјановић

Leave a comment