Србија и ове године обележава ЕУ зелену недељу, скуп догађаја који окупља стотине грађана свих узраста који деле визију зеленије Србије са бољим квалитетом ваздуха, воде и земљишта, мање загађења и безбедном животном средином. Ове године ће се одржати од 3. до 11. јуна и фокусирац́е се на вештине за одрживе, отпорне и социјално праведне заједнице.

Почиње ЕУ зелена недеља 2023
ЕУ, која има најјаче и најкомплетније законодавство о животној средини на свету, нада се да ће Србија наставити да преноси и примењује законе како би постала зеленија од других земаља чланица. Обележавање ЕУ зелене недеље је сведочанство свеукупне подршке ЕУ сектору у Србији и њене сарадње са националним и локалним институцијама у том циљу, у духу тима Европе.
Догађаји ЕУ зелене недеље отворени су за све грађане и одвијац́е се широм Србије. Укључују широк спектар активности посвец́ених свим узрастима: спортске манифестације, радионице, округле столове, еко акције и такмичења.
Пратите нас за још новости о ЕУ зеленој недељи 2023. у Србији! Овогодишњи програм Зелене недеље ЕУ као и инфографик зелених пројеката које финансира ЕУ у Србији налази се у прилогу.
Европска унија је светски лидер у заштити животне средине. ЕУ подржава Србију на њеном путу ка здравијој животној средини. Са преко 580 милиона евра бесповратних средстава уложених у заштиту животне средине и климатске акције у Србији, ЕУ је највец́и донатор у овој области у земљи.
Уз финансијску подршку Европске уније, Србија ради на развоју и примени планова за стратешку заштиту животне средине – одрживи систем заштите животне средине који ствара здравије окружење и подиже квалитет живота.

Leave a comment