Од тренутка када упишемо факултете чекамо тренутак када ћемо да дипломирати. Шта нас све чека након тога?

Многи кажу да тренутак дипломирања представља један од најсрећнијих тренутака у животу. То је један од оних тренутака које чекамо целог живота и у њеном уживамо и дуго га прослављамо. Тренутак дипломирања то свакако јесте, али стање у које западнемо пред само дипломирање, као и након тог догађаја може бити и не тако еуфорично.

СУОЧАВАЊЕ

Чињеница је да након дипломирања коначно се завршавају наши “безбрижни дани”. Вероватно да је многима, нарочито онима који су још увек студенти, ово смешна констатација, али без обзира на бриге и проблеме које имамо раније у животу и током студирања. У тренутку када дипломирамо ми се коначно суочавамо са “светом одраслих”. Крећемо у потрагу за послом, а када га пронађемо учимо се организацији наших живота. Иако и даље имамо простора за хобије, за забаву, дружења и путовања, делује да се постепено након тог тренутка све постаје озбиљно. Од тренутка колико год да смо мислили да су до тада људи имали великих очекивања од нас, након дипломирања очекивања других нас све више оптерећују заједно са свим бројним одговорностима које нас обавезују.

ПРЕДДИПЛОМСКА И ПОСТДИПЛОМСКА КРИЗА 

Питање шта након факултета већину студената почне да мучи у периоду пред дипломирања, било да је то у четвртој години или пар испита пред дипломирање. У периоду друштвених криза, па и економске кризе, тешко је дати себи одговор на то питање. Ентузијазам са којим улазимо на факултет свакако није једнак оном ентузијазму када завршавамо факултете. Током година студирања стекнемо зрелост и свесност који нам не дозвољавају да о нашој будућности мислимо само из перспективе нашег ентузијазма. Ту је и реалност која није превише светла ни у погледу перспективе у тражењу посла, ни у погледу личног остварења кроз љубав, пријатеље и породицу. Свет је такав да не можемо у многим тренуцима играти игру живота само чистог срца, него и са мудрошћу и обазривошћу. Испред младог човека са мало искуства, такав свет делује као осињак у коме он неће моћи да се снађе. Отуда потиче предипломска и постдипломска криза која у неким ситуацијама може отићи до те мере да нам буде потребна психолошка помоћ. Дефинитиван улазак у свет одраслих је велики корак и треба избалансирати чињеницу да ће сада већина егзистенцијалних проблема бити наших лични проблеми. Отуда је ово стање делом и нормално, само треба се примирити и избалансирати све притиске.

КАКО ПРЕБРОДИТИ ПЕРИОД ОДМОРА

Оно што је тешко за студенте на крају студирања јесте како пребродити период одмора? За студенте који су напорно радили током својих студија, одговор на ово питање није увек једноставан. Са друге стране, свако од нас, колико год да је радио током студирања, тај период пред само дипломирање је посветио учењу и труду да што пре заврши студије. Отуда смо сви ми након дипломирања уморни, али некако као да  на почетку не знамо да одморимо. Многи од нас и проведу време након дипломирања на леп начин, путовања, дружење. Мада на самом почетку одмора многи од нас и не уживају у том одмору. Макар не на почетку.
Други проблем који се јавља јесте са људима који чим заврше или врло брзо са можда месец или мање дана одмора крену да раде. Они су свакако уходани да крену са радом, али након неког времена почињу да осећају умор, не могу да буду продуктивни до те мере.

СВЕ ШТО ЖЕЛИТЕ МОЖЕТЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ 

Иако је тешко да прихватите одређени већи степен одговорности, и замислити себе у свету где је све неизвесно, ви сте млади људи који креирају своје животе. Колико год да је тренутно нешто тешко и колико год да немамо самопоуздања, постепено ће све ићи лакше. Зато, у реду је ако осећате несигурност и страх од периода дипломирања, али чињеница је да је то краткотрајно стање и да ћемо тај период пребродити.

 

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ
ИЗВОР: UNSPLASH.COM

 

Leave a comment