Завршено истраживање Млади у медијском огледалу Кровне организације младих 

Младих ретко има у централним емисијама мејснтрим медија, а када се о њима извештава само у 13 одсто случајева су приказани у позитивном контексту. Тренд негативног и сензационалистичког извештавања мејнстрим медија о младима се наставља. Стереотипи који се у мејнстрим медијима везују за младе тичу се насиља, наркоманије и промискуитета, док се за њихове проблеме у само 26 одсто случајева нудило решење, показује истраживање Kровне организација младих.

Фото: Марија Ердељи – дискусија о истраживању

Највећи фокус мејнстрим медија према анализи било је питање безбедности младих, али са становишта криминалитета и “преступа”. Мејнстрим медији су неадекватним приступом темама које се тичу младих потврдили своју досадашњу профитну орјентисаност и циљ да креирају већи број кликбејт садржаја, како је објаснио један од истраживача Иван Суботић за О радио.

Млади им нису уопште у фокусу, када причамо о аналитичком бављењу њиховим положајем и проблемима, али су и те како у фокусу када су у центру неког скандала или трагичног догађаја. И даље су најзаступљеније вести из црне хронике. На телевизијама и у новинама смо имали благи пораст рубрике млади и образовање. Додуше ни то није било у неком позитивном светлу – објаснио је Суботић.

Фото: Марија Ердељи – панелисти

Удео теме о вредностима младих и политичкој партиципацији према овој анализи износи 24 одсто, док се о младима и образовању писало у одсто случајева. Kако су навели истраживачи, упркос чињеници да су теме активизам, волонтерски рад, однос младих и медија, као и тема тржиште рада важне за ову циљну групу, о истима се мало извештавало.

У анализираним мејнстрим медијима у 43 одсто садржаја као најзаступљенији жанр издвојила се вест. У 70 одсто случајева извештавало се о актуелним догађајима. Од укупно девет медија, Пешчаник се издвојио по броју аналтичких осврта и по томе што је у 80 одсто садржаја повод извештавања била медијска иницијатива. У већини случајева анализирани медији фокисирали су се на актуелне догађаје и указивање на одређене проблеме за које у 49 одсто садржаја није било у смеру орјентисаном ка решењима.

Фото: Марија Ердељи – публика на представљању резултата КОМС-а

Истраживачки тим Kровне организације младих Србије пратио је слику младих у девет мејснтрим медија у периоду од од 9. до 22. децембра 2022. Истраживање је обухватило троје новина  Вечерње новости, Данас и Информер, Дневник 2 на РТС1, Национални дневник на ТВ Пинк и Дневник у 19 на Н1, као и три портала Блиц, Мондо и Пешчаник.

У односу на тамну слику младих у мејнстрим медијима, из извештаја се издваја и позитивна пракса. У питању су омладински медији који су на професионалан, етички, информативни, али и мултимедијалан начин приступали темама које су важне за младе и у којима су млади актери. У већини случајева били су орјентисани ка решењима проблема и потреба младих.

Током целе 2022. године анализирано је осам омладинских портала: Мегафон, Мингл, Омладинске новине, Орадио, Редакција, Јут Вајбс, Зумер и Облакодер. Извештавало се о омладинском активизму, екологији, менталном здрављу и родно заснованом насиљу.

Препорука која је донекле иста годинама јесте да се обрати пажња на младе из локалних средина, младе из осетљивих група. Млади нису само у велики градовима, као и да се мејнстрим медији посвете извештавању које је оријентисано ка решењима, а не само да истиче проблеме који се налазе у вестима. Све ове препоруке произилазе из резултата истраживања, која показују супротно – да су млади невидљиви и да се не нуде решења. Са друге стране, омладински медији надокнађују те неке, ”недостатке” мејнстрим медија – модернији су и комуницирају прилагођено циљног групи, али смо свесни да се омладински медији суочавају са одржавањем, односно ресурсима, те треба ићи ка препознавању и подршки омладинским медијима, закључила је представница КОМС-А Миља Здравковић.

Фото: Марија Ердељи – Миља Здравковић (КОМС)

Анализа је обухватила и трећи део – најпопуларније Тикток канале у Србији.

Целокупан извештај можете погледати овде.

Текст: Анђела Андријевић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment