Шта кад дође пролеће и није све ОК? Напољу сунце, а у души туга и безвољност

Од пролећног спремања до пролећних путовања, већина нас повезује најзеленије годишње доба са добрим расположењем, ентузијазмом и високом енергијом. Постоје, међутим, и другачије асоцијације. Има и оних којима сезона цветања и цвркутања птица доноси осећај потиштености и обесхрабрености. Нерасположење и безвољност у ово доба године често погађају и младе особе. Ево како да препознате ово стање код себе и блиских особа, уз неколико корисних савета како превазићи тегобе и где потражити подршку.

Сасвим је ОК да ниси тренутно ОК. Помоћ и подршка су ту. 

ОК је бити тужан и када све око нас цвета
Да ли излазак из мирнијег зимског периода код вас изазива стрес и осећај потиштености, јер не можете лако да се прилагодите новом темпу активности? Да ли осећате да вам друштво баш и не прија? Могуће је да осећате низак ниво енергије, узнемиреност, као и проблеме са апетитом и спавањем. Сви понекад имамо лош период, али када нас нерасположење савлада на леп и сунчан дан, када су сви око нас спремни за акцију и дружење, можемо се питати шта није у реду са нама. Прво, важно је да сами себе не критикујемо, кажу психолози. Потпуно је у реду да се не осећате увек добро, макар то било пролеће када се чини да сви други око вас уживају у лепом времену. На платформи Свејеок.рс, која је развијена уз подршку Уницефа, наћи ћете додатне савете како да разумете своје емоције и шта да радите ако нерасположење потраје.
Не занемарите физичко здравље
Зими наше тело добија мање витамина и мање времена проводимо на сунцу и свежем ваздуху, а као резултат свега тога имуни систем слаби. Неретко се јавља алергија на полен која може додатно да погорша расположење. Када нам је тешко, често занемарујемо своје основне потребе, а управо оне могу довести до тога да се осећамо боље. Зато се редовно бавите физичким активностима, шетајте на свежем ваздуху кад год је то могуће и потрудите се да се што разноврсније храните чак и онда када немате апетит. Поред тога, каже се да је добар сан пола менталног здравља. Уколико имате било каквих проблема на том пољу, овде ћете пронаћи пар трикова како да стекнете рутину редовног спавања и побољшате квалитет сна.
Помоћ на правој адреси
Нервозни сте, страх и притисак вас изједају, а када се неком пожалите кажу вам „да само треба да се опустите”, што и није нека помоћ. Ипак, то што сте се одважили да тражите помоћ је добар знак и први корак ка томе да вам буде боље! Анкета о менталном здрављу коју је Уницеф спровео у Србији показала је да би, у случају да им је потребна, 36 одсто адолесцената потражило помоц́ од родитеља, 26 од вршњака, а само 18 одсто младих би се за подршку обратило стручњацима. Трећина њих и не зна како може да добије психолошку подршку, док 37 одсто анкетираних сматра да се стигма око менталног здравља мора смањити како би се млади подстакли да потраже стручну помоц́.
Управо то су разлози због којих је Уницеф покренуо платформу Свејеок.рс – да разбије стигму и свакоме омогући разговор о проблемима менталног здравља са компетентном особом. Поред едукативних текстова, савета, техника за опуштање и интерактивних упитника, млади узраста од 16 до 30 година на овој адреси могу да четују са психологом о свему што их мучи у периоду од 18 до 22 сата. Исто тако могу да закажу бесплатно и поверљиво онлајн саветовање у термину који им одговара. Саветник ће их пажљиво саслушати и помоћи да боље сагледају и реше проблем. Уколико осете потребу да с неким разговарају, у сваком тренутку могу позвати број 116111.
Кад год вас савладају лоше расположење, стрепња или безвољност, било пролеће или неко друго годишње доба, важно је да знате да се храброст огледа и у томе да на време препознамо менталне проблеме и признамо себи и другима да нам је потребна додатна подршка.

Leave a comment