Грађани и грађанке могу да помогну у смањењу менструалног сиромаштва и обезбеђивању бесплатних хигијенских уложака за студенткиње донирањем средстава путем платформе ДОНАЦИЈЕ.РС. 

Женска иницијатива „Розе заставе“ – прва иницијатива која је у Србији увела бесплатне хигијенске улошке, покренула је кампању на платформи  ДОНАЦИЈЕ.РС.  .у циљу прикупљања бесплатних менструалних производа за студенткиње.  Kако би се обезбедило око 800 паковања бесплатних хигијенских уложака за студенктиње, потребно је прикупити око 250 000 динара за наредну академску годину за два новосадска факултета, како тврде представнице ове иницијативе.

Студентски дани, могу донети промене у нашем телу и тако нас изненадити менструалним циклусом. Одлучиле смо да различитим акцијама у наредном периоду обезбедимо бесплатне хигијенске улошке за све студенткиње на Универзитету у Новом Саду. Мала донација може направити велику разлику у животу жене која се суочава с менструалним сиромаштвом – истакле су представнице иницијативе „Розe застава”.

 Представнице Женске иницијативе – фото: Владимир Величковић

Један од података организације Џендер нолеџ хаб је да по тренутним ценама жене за улошке издвоје око 8400 динара годишње, како преноси BBC. Цене производа за личну хигијену у Србији у фебруару 2023. године порасле су за 25,2 одсто у односу на исти месец претходне године, показује податак Републичког завода за статискику.

Менструалним сиромаштвом и растом цена менструалних прозвода посебно су погођене студенткиње које немају довољно средстава да их приуште. Почетни корак у смањењу овог проблема је увођење бесплатних хигијенских уложака у образовне установе. Неки од примера добре праксе јесу Шкотска, Шведска, Нови Зеланд. У Србији прва образовна установа која је увела бесплатне улошке у тоалетима је Филозофски факултет у Новом Саду. Покретачице ове промене код нас су представнице Женске иницијатива „Розе застава“.

                                                 Бесплатни хигијенски улошци – Женска иницијатива

Ова иницијатива као невладино и непрофитно удружење  већ две године учествује у подизању нивоа грађанске свести о родној равноправности и смањењу менструалног сиромаштва. Првобитна идеја о нормализацији менструације у друштву и обезбеђивању бесплатних хигијенских уложака, подржана је 2021. године у оквиру пројекта „Млади су закон“ и од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије. Иницијативу је подржало и неколико универзитета, школа, различитих организација и иницијатива. Kарловачка гимназија следећи овај пример уводи бесплатне менструалне производе за ученице.

Подршка студенткињама донацијом – Женска иницијатива

За период од двe године, како су објасниле представнице, иницијатива је омогућила да преко 10.000 студенткиња буде снабдевено бесплатним хигијенским улошцима на факултету. Kако би се првобитна идеја одржала и наставило прикупљање бесплатних хигијенских уложака за студенткиње, Женска иницијатива “Розе застава” покренула је кампању на платформи ДОНАЦИЈЕ.РС. 

Kако закључују представнице Женске  иницијативе „Розе застава“, својим донацијама грађани и грађанке помажу у оснаживању не само студенткиња, већ се на овај начин обезбеђује сигурна и безбедна будућност, али и једнаке шансе.  Односно – почетни старт за све девојчице, девојке и жене, како закључују

Више о раду ове инцијативе и менструалном сиромаштву прочитајте у овом интервјуу,  као и на Инстаграм страници  ЖЕНСKА ИНИЦИЈАТИВА.

Текст: Анђела Андријевић

Фото: Владимир Величковић, Женска инцијатива (приватна архива)

Leave a comment