Светионик знања-Алумни мрежа:Омладински активизам покретач позитивних промене у нашем друштву

Укључивање младих у решавање проблема локалне заједнице али и универзалних проблема, значајно је не само за њихово здраво одрастање, већ и за успешније и квалитетније функционисање сваког друштва. Кроз активизам, они се укључују  у друштвене процесе, изражавају своје мишљење и идеје, развијају креативне и организационе вештине и што је најважније, покрећу позитивне промене и доприносе решавању друштвених проблема. Један део младих активиста у оквиру пројекта Светионик знања-алумни мрежа, већ осам месеци широм Србије спроводе своје пројекте.

Светионик знања 

У циљу подизања свести о људским правима и мањинама, група средњошколаца из Вршца одлучила је да покрене пројекат који ће им омогућити да се активно боре за своја права и права својих вршњака, и на тај начин допринесу подизању свести и борби против дискриминације и говора мржње. Препознали су да је град Вршац погодно тло за ширење информација о положају младих и мањина у нашој земљи, са обзиром да је етнички разнолик. Такође, закључили су да је међу младима у различитим сферама присутан незавидан степен познавања сопствених права и механизама по којима функционише регулисање истих у Републици Србији. Дискриминација и говор мржње су широко распрострањене појаве, због чега је ова активација изузетно значајна за развој културе поштовања права и смањење дискриминације у читавој Србији.

Дискриминација и говор мржње су појаве које су нажалост и данас присутне у свакој заједници у одређеној мери, али проблем настаје у оном тренутку када не можемо тако једноставно да их уочимо или не знамо на који начин треба приступити њиховом решавању. Оно што сам имао прилику да приметим приликом реализације пројекта јесте да су наши учесници упознати у значајној мери са тиме у каквим околностима се ове појаве могу испољити и како би требало одреаговати и деловати у таквим ситуацијама. Мислим да су млади људи са развијеном свешћу примарни индикатор чињенице да идемо у позитивном смеру када је то у питању- рекао је Вељко Омчикус, ученик пољопровредне школе из Вршца и активни учесник пројекта Светионик зњана-Алумни мрежа.

Млади из Вршца показали су спремност да се боре за своја права и права својих вршњака, а овај пројекат је само један од примера како се омладински активизам може користити за стварање боље будућности за све.

И баш зато циљ пројекта Светионик знања-алумни мрежа је оснаживање омладине, иницирање и развој омладинског активизма. Алумни мрежа представља скуп бивших учесника пројекта “Светионик знања”, који је до сада имао шест генерација. Мрежа окупља преко 300 чланова, а едукација и активација младих на локалном и националном нивоу је њена водиља.

У току је реализација последњег дела овог пројеката који је посвећен хуманитарном раду, заштити животне средине и локалног наслеђа. Учесници ће поново спроводити сопствене тематске, мини пројекте у својим локалним заједницама, а окупљање алумниста, са циљем размене искустава стечених током њихове реализације и пратећих едукативних радионица одржаће се у Београду. Учесници ће, у оквиру планираних активности, посетити Царску палату Сирмиум у Сремској Митровици ради афирмације позитивних веза између Републике Србије и САД-а чија је Амбасада 2013. године помогла рестаурацију локалитета, донацијом од 73.000 УСД. Овај пројекат спороводи се у организацији Асоцијације за афирмацију културе, а под покровитељством Амбасаде САД.

 

 

Leave a comment