ДЕВОЈЧИЦЕ – документарна позоришна представа о женском одрастању у Србији одиграће се у Рефлектор театру 9. априла 2023. године са почетком у 20 часова. 

Представа Девојчице! 

Коауторке и извођачице:

Јелена ЦВЕТКОВИЋ, Сара ГАЈОВИЋ, Анђела МЕМЕТ, Адријана МУЛИЋ, Ана НИНКОВИЋ, Сара ОСТОЈИЋ, Ана ПЕТРОВ, Милена ПЕРИЋ, Милена ШИБАЛИЋ, Лена ВУЈОВИЋ

Режија и драматургија:

Милена БОГАВАЦ

Оригинална музика:

Бојана ВУНТУРИШЕВИЋ

Кореографија и сценски покрет:

Ђорђе ЖИВАДИНОВИЋ ГРГУР

Костимографија:

Александар КОВАЧЕВИЋ

Стручне сараднице:

Адриана ЗАХАРИЈЕВИЋ, Нађа ДУХАЧЕК, Марија РАТКОВИЋ, Маја МАКСИМОВИЋ, Јелена МЕМЕТ

Организација, извршна продукција и асистенција у режији:

Кристина АНЂЕЛКОВИЋ, Катарина СРДАНОВИЋ

Директор продукције:

Војкан АРСИЋ

ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ: Глумцима и коауторима представе „Мушкарчине” Рефлектор театра; Регионалној мрежи Иницијатива младића (Yоунг Ман Инитиативе – YМИ); Тијани Павловић из Центра Е8; Дорћол Платзу и Ањи Аранђеловић; Немањи Мариновићу и редакцији портала Зоомер.рс; Јани Шарић; Тамари Стојковић; Милани Рикановић, Невени Марчети и Јовану Грубићу (УН Wомен); Алтернативном центру за девојке и тиму кампање „Подржи супер девојчице”; Владану Славковићу (Група Група); Ивани Перић (СОС женски центар); Милојки Миливојевић (Кокоро); Гордани Мандић Радосављевић (Светлост) и Емилији Миленковић (Наш свет, наша правила).

Фотографија:

Ружица РИСТИВОЈЕВИЋ

Графички дизајн:

Група Комбинарт

Продукција:

Рефлектор театар, 2022.

Сезона #ЗаДесетку

Техничка подршка:

Дорћол Платз, 5аСец, Тицкетс.рс, Ретро арт

Продукција:

Рефлектор театар и Центар Е8

уз подршку Агенције за родну равноправност и оснаживање жена УН Wомен

Представа је настала у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности, фаза ИИ”, који спроводи Агенција за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен), уз финансијску подршку Европске уније. Ставови у овој представи припадају искључиво ауторима и ауторкама, и не представљају нужно ставове УН Wомен, Уједињених нација нити било које друге организације под окриљем Уједињених нација.

Продукција представе „Девојчице” централна је активност у пројекту „Супергирлс”, који је намењен едукацији девојака и младих жена у Србији. Пројекат има за циљ да деконструише родне стереотипе и конструкте, који се – током одрастања, намећу девојчицама и младим женама; да оснажи младе жене кроз едукацију и културну продукцију, као и да информише ширу јавност о изазовима с којима се девојчице, девојке и жене срећу у патријархалном друштву.

Носилац пројекта је Центар Е8 из Београда, а партнерске организације у имплементацији су:

СОС женски центар, Нови Сад; НВО Светлост, Шабац; Група Група, Краљево; Кокоро, Бор и Удружење „Наш свет, наша правила”, Врање.

ПРЕДСТАВА „ДЕВОЈЧИЦЕ” креирана је кроз вишемесечни, уметнички, едукативни и истраживачки процес. Коауторке и извођачице овог комада, говоре своје личне приче, у своје име. Оне нису професионалне глумице, већ девојке и младе жене, које користе позориште да поделе своја искуства и запажања о женском одрастању у патријархалном друштву.

Ово је интимистички, лични и женски комад, који под рефлекторе доноси аутентичне приче, али истовремено говори о предрасудама и стереотипима са којима се младе жене сусрећу, током одрастања.

Идеја представе јесте да оснажи девојчице, девојке и младе жене, да једна другој буду савезнице и подршка, али и да им пошаље поруку да ДЕВОЈКЕ МОГУ СВЕ. Да су све девојчице на свету вредне, храбре, паметне и да све заслужују да расту у сигурном и безбедном окружењу.

Десет девојака у овој представи испитује границу између личног и политичког. Све приче које причају су истините и посебне, али су истовремено изабране као карактеристичне за велики број девојака у нашем друштву. Ова изведба уједно је уметност и активизам, јер „лично је политичко”. Говоримо о себи, да бисмо разумеле свет.

Ово је представа о нама. О свему што смо желеле. О свему чега смо волеле да се играмо када смо биле девојчице. О нашим маштањима. Тајним дневницима. О првим љубавима. О траумама. О изборима будућих професија. О нашим школама и факултетима. О нашим породицама. И пријатељствима.

Ово је такође представа о разочарању. О страховима. О несигурности. И о насиљу.

Ово је представа о женској борби против свих врсти насиља.

Ово је представа о нашој борби за нас саме,

али и за све друге девојчице и девојке:

НЕ ЖЕЛИМО ДА СЕ ПЛАШИМО МРАКА!

ЖЕЛИМО БОЉИ СВЕТ

Leave a comment