Све што човек сам направи својим рукама данас је својеврсни ретки драгуљ. Мајстори, кројачи, шнајдери, обућари, златари, молери, лакилери, лимари – занимања која лагано изумиру и у пракси и у просветном програму. Све је мања тражња младих за стицањем знања и вештина у овим стручним профилима који се стога и гасе,  док су практично њихови занати преко потребни и незаменљиви. 

lll
Ове дивне минђуше су уникатна рукотворина – Lilica.clay

Жене које својим рукама умеју да исхеклају, извезу, исплету, сашију божанствене хаљине или направе праве драгуље украса око врата, на ушима и на прстима поред бројих брендова који су маркетиншки пласирани, полако падају у заборав. Још увек нисмо створили  апликације које ће занеменити ове струке које су незаменљиве. Што има мање ових занатлија све су више траженији у пракси, док са друге стране питање је адекватне подршке њиховом занату, занимању и практичном умећу.

Док сам шила краљевску хаљину за свадбу код кројачице, сваки део сам диктирала како желим да изледа и он је кројем по мери сваког дела мог тела уз плаћање услуге шивења која је била много мања у односу на  задовољство пруженом услугом. Добила сам хаљину која нигде другде не постоји таква иста идентична. Затим додала сам огрлицу од стаклених перлица које су ручно прављене уз боје, облике и величине које које сам сама бирала. Додали смо минђуше од истог материјала и јаче нијансе састављене од нитни баш у складу са мојим стајлингом. Као додатак, додали смо прелепу ешарпу која је пала на лактове и ја сам заблистала попут принцезе. Заиста сам била задовољна уникатним стајлингом и економичном услугом кројача.

Било је питања на које није могуће било одговорити – где се може купити такав целокупни стајлинг. Свако ради свој посао директно са вама у сарадњи, ми бирамо шта желимо док се кројач труди да вам изађе у сусрет и увек нађе решење да вам одело/хаљина стоје као саливени. Исто тако је и са израдом накита, где нам је битан сваки детаљ и свака нијанса коју можемо наручити.  Док код куповине готове хаљине или накита у бутику, радњи не може се излазити у сусрет нашим жељама. Битно је да су сви задовољни у оваквим сарадњама па ће муштерија опет доћи, па ће препоручити мајстора/мајсторицу  и тај глас ће се ширити. Стога капа доле свим занатлијама!

Мој лични утисак је задивљујући када је у питању накит су дефинитивно огрлице од дрвета, ручно осликане, нaчин на који се могу комбиновати куглице и квадрати, ромбоиди,  разни облици, начин на који се са сајле могу скидати облици  и комбиновати сходно комбинацији и бојама који су нам потребни.

Такође ту је и предивна полимерна глина истанчана до савршенства – здрава за тело у праху, а  естетски претвара се у предиван украс женског тела. Облици, боје и све што се може изрезбарити од глине веровали не би колико то иде до финеса савршенства.

Што се тиче порцелана сем дивних шоља мене одушевљавају њихове господске минђуше и отмено прстење од порцелана које је гломазније на руци али јако квалитетан материјал делује отмено. Материјал заиста подсећа на скупу керамику и дивне отмене шољице али уз шарене дезене оивичене златним, сребрним нијансама изгледа јако моћно. Цена и иде у вредности једног сета шоља за двоје али квалитет је оправдава.

Мој избор је пао на минђуше од полимерне глиме од висећих гламурозних до малених дискретних. На дрво сам пала што се тиче избора око врата, јер ако имам три огрлице и облике свих боја које могу да нижем како хоћу, ја имам сваки пут другу потпуно нову адекватну огрлицу. Порцелан ме је освојио за прстење још док сам пила једну јаку црну кафу из порцеланског сервиса као из доба чајанке књегиње Персиде.

Изволите, разледајте и пронађите  свој материјал за хаљину и адаптиван сет накита да се у свакој прилици увек осећати као ДАМА.

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment