Уколико желимо да се мало одморимо на прелазу радних недеља, а да при том не путујемо пуно далеко од Београда или Новог Сада, најбоље је да кренемо путем  јужне Фрушке Горе у Срем. У срцу Срема чека нас ушушкани Врдник  – прави избор за место пуно тишине, чистог ваздуха, бујне вегетације, стрми кућица, заталасаних путића.

unplash.com  Повежимо се и уживајмо у природи!

Од главног града до Бање потребно је сат и 15 минута вожње или пола сата вожње уколико крећете из Новог Сада. Веома брзо се стиже на наше одредиште, тако да наш мини одмор можемо сматрати викенд излетом.

Налази се у Иригу, у Сремском округу, окружен поточним долинама. Познат је Манастир Храбељановића, као и рудник мрког угља, термоминералне воде. Посебно су препоручљиве за реуматска и срчана обољења. Етно село Врдничка кула са дрвеним бунгаловима простире се на површини од три хектара земље.  Фрушкогорске терме имају већи број базена са термалним водама, ту је и конфоран, истовремено луксузан и домаћински ушушкам хотел  Premier АQua.

У близини Бање је  Павловачко језеро одлично за риболов, Башеновачко језеро, историјски споменик Врдничка кула из доба старих Римљана висока 20 метара, манастир Ново Хопово. На јужним је обронцима националног парка Фрушка Гора препуног борових шума са предугим стазама за пешачење. Сем луксузних апартмана ви можете изабрати и уређену колибу за преноћиште и одмор са вољеном особом.

Поседује олимпијски базен и неколико других на затвореном и отвореном. Бања је смештена  на висини од 240 м надморске висине и одликује је умерено – континентална клима која је веома стабилна без ваздушних струја и ветрова. Стога је Врдник у статусу ваздушне бање која има ваздух  богат кисеоником.

1997. године  је добила званичан статус Бање. Рудари који су радили на руднику мрког угља су приметили топле воде зелелнкасте боје у које су потапали ноге  и болови су им се ублажили. Од тада  се почело радити на плановима на изградњи природног лечилишта.

У смирају дана одморите у потпуној тишини, дишите пуним плућима и уживајте у прелепим пејзажима. Увече се опустите у фантастичном Wellness i SPA центру и ваш препород почиње!

Сузана Марјановић

Leave a comment