Веома често правимо гибаницу на разне начине, практична је, укусна и традиционална. Међутим, слагање пуно кора, премазивање уљем, затим смесом од ивица до ивице сваку, распоредити све што имамо равномерно а опет је потребно богато натопити сваку кору смесом. То рутина је мало заморна јер имамо скоро десетак кора које упијају смесу а још ми се увек чини да сира никад доста није. Затим видех један дан рецепт за гужвару, прочитах више њих и реших да искомбинујем мој рецепт. Питала сам се да ли ће успети да буде хомогена смеса, међутима уштедела сам на времену а добила на бољем потавању филом сваке коре и настала је сочна гибаница.
Потребни састојци:
- паковање дебљих коре за гибаницу
- 200 грама кајмака
- 200 грама сјеничког или златиборског сира
- 100 грама качкаваља у комаду
- 1 јогурт чаша
- 4 јајета
- пола шоље белог брашна
- 1 прашак за пециво
- 1 шоља киселе воде
- пола кашичице соли
- шака сусама
- 1 кесица смесе за 4 врсте сира
3 јајета умутити и додавати постепено сира и кајмака. Брашно просејте са прашком за пециво. Смесу мешајте постепено и додајте киселу како би се створила хомогена маса. Смесу са 4 врсте сира помешајте са јогуртом и смесу мешајте како би била што компактнија.
Нако тога подмажите плех или ставите пек папир. На дно ставите једну кору, а затим сваку кору згужвајте и умочите добро у тепсију смесе да што боље упије. Такве замотуљке ређајте згужване један до другог по целом плеху. Површину прекријте ренданим качкаваљом. 1 јаје мућено (најбоље жуманце) прелијте од горе. Поспите сусамом и гужвара је спремна за рерну. Након пола сата ваша гибаница ће нарасти, заруменити се, постати крцкава од горе, сочна у средини и примамљива за јело у сваком моменту.
Препорука је за питу гужвару због истовремене уштеде времена а повећања сочности.
Пријатно!
Сузана Марјановић