Фрида Кало један је од симбола женске снаге и истрајности. Са својом тужном животном причом која ју је од деветнаесте године водила од немила до недрага представља и симбол опстанка упркос свим животним недаћама. 

извор: ona.rs

Фрида Кало позната је по свом сликарском умећу и делима која и данас запањују љубитеље уметности. Она је од малена имала дубоку и интуитивну природу која ју је издвајала од осталих, зато се као једина од својих сестара школовала. Међутим, дечја парализа, саобраћајна несрећа у раној младости, и трагичан брак са Дијегом Ривером допринели су томе да дело њеног живота буде обојено црном и сивом. 

ФРИДИНО ДЕТИЊСТВО И МЛАДОСТ

Фрида је рођена у кући где је имала петоро сестара. Њена природа била је нијанса несрећне женске судбине која се отелотворила у њеној мајци и уметничког генија који је наследила од оца који је био сликар. Њена мајка је била несрећна и незадовољна жена попут свих оних осталих које су живеле у неком мексичком насељу са пуно деце и не баш пуно пара. Са друге стране, Фридин отац имао је уметнички дух који је препознао и у његовој ћерки због чега се трудио да се једина она од све његове деце школује. Фриду су животне недаће преко којих је постала предмет подсмеха и коментара средине пратиле од њеног детињства. Прва њена несрећа је била оболевање од дечје парализе након које јој је једна нога остала краћа од друге. Ипак, Фрида је са својом вољом, инатом и пркосом могла да опстане и да се пркосно супротстави несрећној судбини како би она живела на јединствен и непоновљив начин. Фриду овај физички недостатак и подсмеси средине нису омели да се школује и бори за себе, а имала је успеха и љубави, обзиром да је у средњој школи упознала свог првог момка Алехандра. Изгледа да су већим делом њени животни усуди потицали од њених љубавних партнера, те ће је тако у овој љубавној причи задесити друга велика животна трагедија. Фрида са Алехандром страда  у саобраћајној несрећи претрпевши озбиљне телесне повреде. Месецима је била у кревету, и тако је почела да слика прекраћујући време проведено у болничком кревету. Алехандро се, како то често бива, удаљио од Фриде, да би она као самоуки сликар упознала Дијега Риверу и тако ступила у везу која ће трајно обележити њен живот.

извор: media.rs

ДИЈЕГО РИВЕРА 

Дијего Ривера био је тада познати мексички сликар, још познатији по свом донжуанском духу. Фрида Кало је Дијега упознала случајно на једној прослави. Како су породичне финансије било истрошене од њеног опоравка, она је морала да почне да ради. Одлучила је да се бави сликањем, сматрајући да је то најбоље и једино што она зна да ради. Између Фриде и Дијега се развила нека посебна веза. Дијего Ривера био је одушевљен посебношћу и оригиналношћу њених слика, али и оригиналношћу једне за то време пркосне и своје девојке. 
Оно што се на самом почетку ове везе, а и брака у који су касније ступили, јавило као проблем била је управо чињеница да је Дијего Ривера био старији 21 годину од Фриде. Други проблем који је у потпуности скрхао Фридино срце јесте Дијегово неверство. Дијего је константно Фриду варао због чега је она падала у стање очаја о којима сведоче и неке њене слике. Из жеље да се освети и разочараности, Фрида се и сама упушта у различите љубавне афере. Ипак, њена бол је остала. Поред тога, на самом дану венчања појавила се Дијегова прва жена која јој је подигла венчаницу желевши да је понизи показавши њену аномалију са ногом. 
Додатно разочарање за Фриду били су њени побачаји и сазнање да никад неће моћи да роди. Отуда је брак и веза са Дијегом скрхала и понизила, јер су све њене женске тежње и симболи женске љубави били скрхани и понижени, неостварени. За сваку жену прави човек поред ње може бити њена сатисфакција, а погрешан човек може у потпуности уништити њену вољу и самопоуздање. Тако, иако је Фрида опстајала и побеђивала све животне невоље, делује да је њен животни пркос сломио нико други до Дијего Ривера.

извор: history.com 

ФРИДА КАО СИМБОЛ

Након тешке болести, Фрида је умрла у четрдесет седмој години. Попут њеног читавог живота и брака, и њена смрт је била контраверзна имајући у виду сумње да је хтела да изврши самоубиство. За собом Фрида је оставила многобројна уметничка дела, оригинална по својој поуци. Од тада, па до сад ова пркосна и своја жена остала је симбол женске снаге и пркоса. Фрида Кало симбол је феминизма и борбе против историјске потчињености жена. Фрида је била позната по својој кухињи, дружељубивости и гостопримљивости. Отуда се у издању Службеног Гласника може наћи књига "Фридине фијесте" као нека врста Фридиног кувара уз детаље из њеног личног живота. Многи од нас имају и акцесоаре са Фридиним ликом уз знак сећања и поштовања на ову уметницу, а пре свега као оне која је једна од нас и која се није предала до свог краја. 
Уз помисао да ли се усуд поигра са генијалношћу или суђаје из ината додељују тешке судбине пркосним и својим људима, овај кратак омаж Фриди Кало завршавамо њеним цитатом: "Заљуби се у себе, заљуби се у живот, а онда се заљуби у кога год пожелиш."

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ 

Leave a comment