Поводом годину дана од руске агресије на Украјину у просторијама Опенса у Новом Саду је отворена изложба фотографија „Година несаломивости“ коју организују Амбасада Украјине у Србији и Делегација Европске уније у Србији. Изложба обједињује дела фотографа београдске новинске агенције Бета, Амира Хамзагића и избор фотографија Министарства спољних послова Украјине. Оне приказују свакодневне ситуације у ратној зони, као и борбу обичних људи захваћених ратом.
На отварању изложбе амбасадор Украјине у Републици Србији, Володимир Толкач, рекао је да је она настала заједничким снагама, приказујући трагедију украјинског народа.

Изложба Година несаломивости

„Наши српски пријатељи који су својим очима имали прилике да виде злочине Путинове хорде заједно су са нама. Управо фотографије српских фотографа чине део ове изложбе“, навео је Толкач.
Шеф политичке секције делегације ЕУ у Србији, Дирк Лоренц рекао је да ова изложба подсећа на тужну годишњицу када је Русија започела нелегалну инвазију на Украјину, те да је данашњи скуп прилика да се покаже саосећање, солидарност и подршка Украјини и Украјинцима и ода пошта свима који су изгубили животе у овом ужасном рату.
“Желим да нагласим да ово није европско питање, нити се ради о западу против Русије. Овај нелегални рат тиче се свакога, севера, југа, истока и запада. Нико није безбедан у свету где је нелегална употреба силе нормализована“, истакао је Лоренц.
Директор Опенса, Вукашин Гроздановић , изразио је жаљење што се ова изложба организује поводом рата и додао да се Опенс кроз своје активности и програме труди да промовише мир.
„Ми у Новом Саду и Србији врло добро знамо шта значи агресија на једну земљу, разарање, уништавање градова, мостова и страдање људи. Саосећамо због тренутне ситуације у Украјини и желимо да што пре дође до мира“, рекао је Гроздановић.
Подсетио је и на то да је украјински град Лавов изабран за Омладинску престоницу Европе за 2025. годину уз наду да ће се до тада успоставити мир како би се за годину дана одржавали омладински програми, као што је то било у Новом Саду 2019. када је он носио ову титулу.
Изложба „Година несаломивости“ своју премијеру имала је у Београду 24. фебруара, на саму годишњицу почетка рата у Украјини. У Новом Саду ће бити постављена до 10. марта.

Leave a comment