Зен филозофија везује се за будизам и за веру у буђење свакога од нас. Зен нас учи скромности и тежњи ка духовним вредностима, те овладавање суштином зена можемо доћи до нових хоризоната наше умности.

Зен филозофија нас учи томе да је савршенство у сталном савлађивању несавршенства људи и ствари. Зен филозофија нас учи миру, молитви, метидацији и захвалности. Према зену, сваки човек треба да прати природни ток мисли и ствари и да успори све своје активности усклађивајући их ритму свог дисања. Такође, нису нам потребне савршени и стални услови за живот, него су нам потребни услови који подразумевају стално усавршавање.

ВАБИ-САБИ

Ваби-саби је једно од основних учења у зену које говори о потреби сталног усавршавања нашег несавршенства. Наиме, зен филозофија не почива на луксузним правцима живљења као и у материјалном. Зен филозофија се својим учењима стара да одухови материјализовану форму људског живота. Баш због тог разлога ми у Јапану и Кореји немамо велелепне будистичке храмове, већ они будистички монаси који следе зен филозофију живе у храмовима који нису саграђени од стабилног материјала, већ од таквих материјала због којих такви храмови стално морају да се обнављају. Ови храмови нису саграђени од мермера, немају велике зидове и куполе, већ се граде од дрвећа и намењени су периоду од двадесет година. Уколико након двадесет година не страдају од елементарних непогода, исти храмови се руше и на новом месту граде нови. Овај концепт несавршенства и сталне обнове нас уче томе да је живот стална обнова и борба. Такође, овим концептом нас зен филозофија учи скромности и тиме да нам је мало потребно да смо опстали. Уколико градимо и велике грађевине и оне могу да се уруше, те не треба тежити трајности која може да допринесе нашој будућој лењости или лењости будућих генерација.

СМИРЕЊЕ

Зен филозофија подразумева човека са стањем будности. Заправо, зен филозофија подразумева такво стање према је човек у потпуности свестан садашњег тренутка и њега живи без обзира на прошлост и будућност. Једно од основних осећања људи који се баве овим концептом јесте осећање празнине, мада би нама било једноставније за разумевање да то осећање назовемо осећањем ослобођења. У зен филозофији се подразумева да смо празни од прошлих тренутака и бриге о будућим. Зен филозофија нас учи да је човек пробуђен само уколико рашири своје руке како би прихватио дух природе који познаје само садашњост.
Заправо, зен филозофија, као и сваки духовни покрет подразумева стање смирености и успоравања брзине  живота. У зен филозофији није битно да било каквим напором или силом достижемо продуховљење. Продуховљење се постиже рађењем сасвим уобичајених и свакодневних ствари, али и уз прихватање садашњег тренутка и живота. Зен филозофија заправо представља вид помирења са животом.

ИКИГАИ

Данас је популарно говорити о разноразним књигама популарне психологије, расте број самоубистава, те и популарност наслова попут Франкловог “Зашто се нисте убили”. У Јапану постоји један назив за смисао живота, а то је “икигаи”. Икигаи може да буде ваша љубав према деци, чињеница да сте вашој деци потребни, чињеница да сте одговорни за ваше кућне љубимце, чињеница да волите свој посао, чињеница да имате жеље које имате да остварите. Једноставно, икигаи је разлог због кога се сваког јутра будимо. Према зен филозофији, управо треба да откријемо разлог зашто се свакога јутра будимо и који је то покретач који нам даје животну снагу без обзира што бисмо некад радо дигли руке од свега, па и од живота.
Када откријемо наш икигаи, узрок наше воље за животом, онда нам то постаје основни покретач за многобројне наше акције. Икигаи даје смисао и вољу нашем животу, па нас самим тим развија и мотивише.

УМЕТНОСТ ИСПИЈАЊА ЧАЈА

У јапанском начину живљења све је уметност, па и само испијање чаја. Постоје острва на Јапану где живе најдуговечнији људи који своју дуговечност могу да захвале свом ставу према животу. Као што је и рекао један јапански доктор, није пресудно шта једемо, да ли редовно једемо или колико радимо, да бисмо били здрави просто је важно да будемо добро. А да бисмо били добро, неопходно је да наши животни ставови буду у складу са нама. Зен нас учи да прихватимо себе, одбацимо ауторитете и прихватимо ток живота без превеликог роптања и размишљања. Зен нас учи да је несавршенство потреба овог живота у коме стално морамо да се усавршавамо и узраставамо, а учи нас и да ожиљке прошијемо златном нитном и од њих створимо нашу снагу.

 

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ
ИЗВОР: UNSPLASH.COM

Leave a comment