Након јануарских празника када смо се сви опустили са својим најдражим и уживали у дружењу, пићу и храни, стигло време за наплату односно потреба да регулишемо нашу линију тела и да се вратимо здравим навикама. Пролеће је на видику, тако да је прави тренутак крајем јануара да се започне са детоксом, физичким активностима и балансираном исхраном. Јесмо ли спремни?

unplash.com Време је за акцију!

Зима као зима – сатера нас око камина и око трпезе 

Зима као зима је таква да смо највише времена проводили у кући, испред тв, затим у гостима и припремама специјалитета као и у њиховом конзумирању током сезоне слава, почев од краја октобра све до краја јануара, а између смо имали Нову годину, Божић, Српску нову годину када смо дали себи одушка за богатом трпезом. Почев од руске салате, печења, сарми, колача, торти – тешко да смо одолели а зато се и спрема гозба да бисмо уживали у њој, зар не? Након проласка празничне еуфорије, обично не можемо лако закопчати панталоне или су нам постале узаније, осећамо се мало уморно и безвољно, акне почињу да се појављују што је последица повећано  уноса калоричне хране и смањене активности.

Време је да се мотивишемо и поставимо циљеве

Да бисмо се осећали боље и да бисмо изледали лепште потребно је да континуирано практикујемо здраве навике. Шетња до продавнице здраве ране и куповина нови намирница које ћемо поређати на наше полице је добродошла а изостављане рицкалица, аѕираоно пица, слаткиша је обавезно. Све што нам је остало од славе, празника поделимо деци у комшилуку, пријатељима, рођацима, остима. Они ће добити поклон а ви више нећете долазити у искушење да рицкате нездраво. Затим купимо траке за вежбање и  мале теове које можемо држати у соби сваки пут када нисмо у моућности да одемо до теретане. Нађимо начинн да нешто урадимо, не тражимо изовор.

Одмах кренемо у акцију!

Кренућемо са јутарњим детоксом – свако вече размутићемо белу глину у праху која ће преноћити у води и ујутру попити на празан стомак. После 20- ак минута можемо доручковати нешто лакше – овсену кашу са воћем или двопек са хумусом. Негде око 12 часова можемо ужинати и појести неку интегралну проју или интегрални кекс, воће свеже или суво, орашасте плодове. После посла око 3-4 идемо на ручак, обавезно нешто кувано, супа, чорба, затим месо и поврће са двопеком. Око 6 часова можемо опет ужинати неко воће и до ујутру би било идеално да више не једемо и таман до јутра желудац неће радити током ноћи и биће спреман за доручак. Ако после 6 часова имамо активности, тренинг, јогу или трчање, можемо по повратку нахранити мишиће неким протеином који ћемо попити попут шејка.

Пролећни ветрић је дашак промена на видику 

Време је да заблистамо са пролећним дашком! Зато морамо вредно и стрпљиво радити. Нека први корак буде мотивација, корак два акција, корак три награда и све у круг. Можете се придружити неком курсу који ће нас мотивисати да се покренемо и да нам здраве навике не буду напор већ наш жељени стил живота. Срећно!

Сузана Марјановић

Leave a comment