Kада на полицама своје кухиње видим сардину која стоји са стране обично дуже време, питам се како бих је искористила да направим оброк  који ће бити укусан и брз, обзиром да нисам љубитељ сардине. Рибу волим да једем, али увек ми се чинило да је сардина ту на полицама реда ради, ако баш нема ништа друго. Повољна је, здрава, практична,  али не и омиљена као самосталан оброк. 

unplash.com Направимо укусне полпете од сардина и уживајмо у ручку или вечери!

Тако сам дошла на идеју, листајући интернет, да испробам један рецепт који ћу, као и сваки, прилагодити сопственом укусу и састојцима које имам. Полпете су испале заиста укусне и да их нисам сама правила не бих препознала по укусу да су сардине главни састојак. 

Потребни састојци:

  • 1-2 конзерве сардина
  • неколико кромпира око 300 грама количине
  • 2 кашике маслиновог уља
  • неколико кашика презли
  • 2 кашике свежег сира кремастог или павлаке
  • неколико кашика паленте или зобеног брашна
  • зачини: со, бибер,  першум, мирођија
  • лимунова корица
  • пола главице црног и један чен белог лука
  • 1 јаје

Кромпир исечен на коцке скувајте, затим изгњечите. Додајте сардине исцељену од уља, ручно испасирајте и помешајте са луком обе врсте ситно сеченим, палентом или брашном, сиром, наредндајте мало лимунове корице и на крају додајте зачине.

Помешајте са умућеним јајетом и обликујте округле лоптице,  обично испадне 6 осредње величине. Затим их уваљајте у презле и запеците мало  у тигању на маслиновом уљу. Када постану браонкасте и хрскаве  после пар минута  – готове су. Послужите их уз зелену салату коју ћете направити са маслиновим уљем  и балсамико сирћетом.

Немате осећај да једете сардину која из конзерве често захтева додатне састојке за комплетан оброк. Оброк је здрав, заситиће вас и ви сте добили оригиналне полпете. Уживајте у брзом и здравом оброку! Пријатно!

Сузана Марјановић

Leave a comment