Позивамо вас на предавање редитеља и аудио-визуелног уметника Филипа Марковиновића на тему “Амерички авангардни филм” које ће се одржати у понедељак 20. фебруара у 18 и 30 часова у Америчком кутку Нови Сад (Кеј жртава рације 2б). Ово предавање организује се са циљем да се, пре свега млађа публика, упозна са америчким уметничким достигнућима који нису довољно видљива, а оставила су значајан траг на развој светске уметничке сцене.

Како сам престао да се плашим и заволео амерички авангардни филм

Према речима предавача: “Експериментални филм или авангардни филм је начин филмског стваралаштва који радикално преиспитује кинематографске конвенције и истражује ненаративне форме или алтернативе традиционалним наративима или методама рада. Многи експериментални филмови, посебно рани, повезани су с другим уметничким дисциплинама: сликарством, плесом, књижевности и поезијом и тако даље, или произлазе из истраживања и развоја нових техничких могућности самог медија.”

Овом приликом фокусираћемо се на амерички авангардни филм, ауторе и филмове који су, сваки на свој начин, померили начин на који схватамо и промишљамо кинематографију.

Биће приказани филмови: Meshes of the Afternoon (Maya Deren), Fireworks (Kenneth Anger), A Movie (Bruce Conner) i Dance in the Sun (Shirley Clarke).

О предавачу:
Филип Марковиновић, рођен 2.04.1976. у Сомбору. Студирао годину дана социологију на Филозофском факултету и завршио студије мултимедијалне режије на Академији уметности Нови Сад. Званично је дипломирао 2003. године представом “У лову на бубашвабе” по тексту Ј. Гловацког и кратким играним филмом “Звездан, епизода: Студент”.
Након завршених студија радио је као редитељ на телевизији у два наврата (ТВНС од 2001. до 2003. емисије “Видеостопер”, “Други правац” итд. и РТВ од 2007. до 2009. емисије “Хајде самном у обданиште”, “Ноћна смена”, “Варошарије Кикинда” итд.), у видео продукцији Радија 021 (2005-2007.), био коаутор и водитељ радио емисије “Дебасер” на Беат Боx Радију (Мултирадио 021).
Године 2001. са колегама са академије реоснива Кино клуб Нови Сад (био председник удружења од 2005. до 2013.) са којим и данас сарађује. Један од оснивача и повремени селектор Међународног фестивала кратког филма Филмски фронт (од 2003. до данас), оснивач и селектор Међународног фестивала експерименталног филма и музичког видеа Еxпериментал Суперстарс (од 2015. до данас).

Leave a comment