Викимедија Србије расписује конкурс за доделу средстава ради реализације пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 26. фебруара 2023. године.

Викимедија отвара позив за микрогрантове!

Микрогрантови су грантови у износу до 500 евра и додељују се једном годишње. Будући да се ради о пројектима мањег обима, идеална су прилика за све нове волонтере и волонтерке који желе да се подробније упознају са Википедијом, али и другим Викимедијиним пројектима. Уколико досада нисте писали чланке на Википедији, то није ограничавајући фактор, јер обуку можете добити потпуно бесплатно и кроз сарадњу са нама остварити планиране циљеве. У случају да нисте раније писали пројекте и нисте сигурни како се то ради, у току трајања конкурса можете се консултовати са представницима Викимедије Србије у циљу добијања информација потребних за креирање што квалитетнијих пројеката.

При писању предлога пројекта, имајте у виду да је најважније да се циљеви пројекта поклапају са циљевима и стратегијом Викимедије Србије, односно да ваше активности подразумевају обогаћивање неких од Викимедијиних пројеката. Википедија, Викикњиге, Викиречник, Викизворник, Викивести, Викицитат, неки су од пројеката које реализује Задужбина Викимедија са циљем промоције и подршке стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофитан начин. Имајте у виду да су у питању мањи пројекти и да је горња граница тражених средстава 500 евра по пројекту.

Како да се пријавим?
Образац за предлоге пројеката можете преузети на овом линку и попуњеног га послати на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам. Образац се не попуњава онлајн већ се преузима и попуњен шаље на наведену мејл адресу.
Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом.
Предлоге нам доставите најкасније до 26.02.2023. године.
Сви подносиоци пројеката ће до 10. марта бити обавештени о исходу.
Напомена: Имајући у виду да је Викимедија Србије волонтерска организација и да на пројектима раде добровољци који не добијају новчану накнаду, кроз конкурс доделе микрогрантова се не практикује исплата хонорара. Дозвољени и недозвољени трошкови наведени су у оквиру формулара.

Верујемо да ћете бити креативни и пуни идеја за нове вики подухвате.

За више детаља посетите сајт Викимедије Србије.

Извор: Стартуј

Leave a comment