Пут од идеје до креирања сопственог бизниса је дуг, пун изазова, непознаница, недоумица и замки. Најчешће је страх од незнања и највећа препрека, да оно у шта дубоко верујемо, постане наш посао. Према статистикама из 2022. године, 220 младих је основало своје фирме током 2021. године одмах после пунолетства, податке за 2022. годину још чекамо. Истраживали смо који је најбољи и најлакши пут да млади остваре своје предузетничке снове, имајући у виду и велике трошкове.

Да ли те занима ово предавање?

Академија предузетништва

Интернет је преплављен курсевима и радионицама, али за сваки је потребно издвојити барем неколико стотина евра, што је само још један трошак поред свега онога што је неопходно почетницима. Међутим, наишли смо и на оне, који бесплатно подржавају појединце који желе да уплове у предузетничке воде. Држава сваке године објављује конкурс за Субвениције за самозапошљавање незапослених лица, што је финансијски ветар у леђа почетницима, а наишли смо и на Академију предузетниства, која већ трећу генерацију за редом нуди бесплатну академију, са еминентним предавачима који појединцу пружају неопходна знања на том путу, од замисли до реализације. Контактирали смо Баланч Андреја из АСК како бисмо сазнали шта је заправо Академија предузетништва – Академија предузетништва је пројекат Асоцијације за афирмацију културе, који се спроводи под покровитељством NCR Фондације, креиран за младе људе који желе да покрену или унапреде свој посао или идеју, и желе да уче од најбољих. Реч је о потпуно бесплатном програму у ком одабрани млади људи раде на развоју своје предузетничке идеје и бизнис плана. Дакле, помоћи ћемо им да се одваже и покрену свој бизнис, рекао је Андреј Баланч и додао, циљ овог пројекта је да подстакнемо економски развој кроз оснаживање омладине, мотивисање предузетничког духа, ослобађање потенцијала и иновација, као и развој знања, вештина и форми конкурентног коришћења дигиталних алата и савремених пословних идеја. Дакле да омладина, која има феноменалне идеје и велики потенцијали то и оствари у пуном сјају. Јер наши млади људи то заслужују. Такође, најбољи могу ступити у контакт и са потенцијалним инвеститорима.

Колико су едукације битне, и охрабрујуће најбоље нам је пренела Милица Обреновић прошлогодишња учесница која данас успешно води свој бизнис – Академија омладинског предузетништва ми је отворила видике докле моја бизнис идеја заправо допире и кроз сесије са менторима ми дала ветар у леђа да кренем тим путем. Искуство је заиста непроцењиво. Већину времена проводимо тражећи нешто и сналазећи се, док смо на Академији добили кључне информације, вештине, смернице где да то све тражимо. То ме је охрабрило да не одустанем и да наставим да развијам идеју. Данас имам свој бизнис.

Бесплатна Академија предузетништва расписује конкурс за трећу генерацију у току које ће одабрани појединци, или тимови (у саставу од 3 члана) проћи кроз четворомесечни интензивни програм. Ове године конкурс је отворен до 05. фебруара 2023. године, и пријаве су отворене на овом линку. За више информација најбоље је да посетите сајт Академије предузетништва.

Извор: Стартуј

Leave a comment