Куповина прве некретнине представља крупан подухват за који је врло важно адекватно се припремити, на првом месту прикупивши све неопходне информације из поузданих извора. Одлука да начинимо овај корак сама по себи зависи од мноштва фактора, а пре свега захтева од нас да имамо у виду под којим условима можемо да извршимо куповину и на који начин да одаберемо некретнину не би ли она напослетку задовољавала све наше потребе. Због тога ћемо се у тексту који је пред нама бавити управо корацима који би требало да претходе одлуци у вези са куповином првог стана или куће, а затим и процесом одабира некретнине у складу са нашим могућностима, као и потребама које желимо да она задовољи.

Како да стекнемо увид у ситуацију на тржишту некретнина

Актуелна ситуација на тржишту некретнина прати дешавања на друштвено економском плану и веома је комплексна. Чињеница да цене некретнина значајно расту нас наводи да поставимо питање у вези са једнако високом потражњом, која се на први мах чини нелогичном. С друге стране, управо је висока потражња оно што подржава тренд раста цена непокретности, а уједно високе цене најма некретнина подстичу купце да се осмеле да се упусте у процес куповине. Ову одлуку додатно подржавају бољи услови за подизање стамбених кредита које нуде банке, које су препознале прикладан тренутак за додатни рад на овим понудама. Увид у ситуацију на тржишту и стицање оквирне слике цена које можемо да очекујемо за тип непокретности који одговара нашим потребама најбоље можемо да стекнемо прегледом релевантних огласа у доступним и редовно ажурираним онлине огласницима. Филтрирајући своје претраге и фокусирајући се на ставке које нас највише интересују, можемо да проценимо која је оквирна сума коју ћемо морати да издвојимо не бисмо ли купили кућу или стан који ће нам одговарати.

Како да одредимо приоритете при одабиру некретнине?

Не бисмо ли били заиста задовољни куповином, врло је важно да начинимо листу приоритета пре самог упуштања у преглед некретнина. Основне одлике куће или стана који купујемо природно утичу и на цену, те када одредимо оквирни буџет којим располажемо, а у зависности од наших реалних могућности, водићемо се својим основним потребама и на основу овога правити и евентуалне компромисе. По правилу, локација у највећој мери одређује цену некретнине, те се на тржишту највише вреднују за купце и најатрактивнији станови у Београду и Новом Саду. Уколико је локација најважнији фактор приликом куповине, евентуални компромиси могу бити начињени у домену физичког стања или квадратуре непокретности. Улагањем у некретнину која захтева додатне реновације, могуће је уклопити се у одређени буџет, иако је ова ставка подложна дискусији, јер одређене поправке могу учинити инвестицију неисплативом. Приликом куповине је, стога, врло добро укључити и мишљење стручњака у доношење одлуке, те проценити да ли је ово паметан корак. Уколико је, пак, ваш приоритет квадратура и собност, као и усељивост непоркетности, узмите у обзир куповину куће у неком од приградских насеља или на селу.

Новоизграђена некретнина или некретнина у старој градњи?

Питање да ли да се приликом куповине стана одлучимо за новоградњу или раније изграђене и усељаване станове највише погађа интересенте који бирају своју прву некретнину. За оне који раније нису били власници непокретности, куповина некретнине у новоградњи је исплативија због опције поврата ПДВ-а, што је углавном сума која може да покрије опремање новог дома у који ће се уселити. Куповина станова у новоградњи је такође варијанта која купца растерећује брига у вези са физичким стањем некретнине, а уколико се он предели за куповину стана у изградњи, имаће прилику и да учествује у одлукама у вези са постављањем плочица, ламината и осталих карактеристика стана у вези са којима се одлучује у самом процесу изградње. Куповина стана у изградњи је, међутим, нешто ризичнији подухват, будући да постоји шанса да инвеститор не буде у могућности да испоштује оквирне рокове које је приликом почетка градње поставио. Стара градња је избор који углавном подразумева додатна улагања, те је врло важно темељно приступити процени исплативности ове куповине.

Питање подизања стамбеног кредита

Већина купаца се данас одлучује за куповину некретнине подизањем стамбеног кредита, будући да банке нуде релативно добре услове, али и из разлога висине цена на тржишту некретнина. За подизање стамбеног кредита је, међутим, потребно да испуњавамо све услове које банка захтева, почев од запослења на неодређено време, па преко висине месечног примања и поузданости послодавца. Уколико испуњавамо све услове за остваривање права на подизање стамбеног кредита, важно је да и самостално и објективно проценимо своје могућности и узмемо у обзир своје месечне трошкове, планове за будућност, као и додатне трошкове подизања кредита, о којима можемо добити информације директно од кредитног саветника у нашој одабраној банци.

Иако је процес куповине прве некретнине комплексан и за многе стресан, ово је један важан животни корак који подразумева и много позитивног узбуђења. Чињеница је да на овај начин отварамо врата једног новог животног поглавља и иако преузимамо много одговорности, остварујемо један значајан циљ, ка којем свако од нас стреми. Уколико пажљиво приступимо овој одлуци и свим факторима који на њу могу да утичу, напослетку ћемо се наћи на прагу сопственог дома, који је уједно и праг једне нове етапе живота, надајмо се пуне лепих нових тренутака.

Leave a comment