Фондација Ана и Владе Дивац започиње са процесом прикупљања пријава за програм “Медијска писменост младих” који се спроводи у оквиру пројекта „Јачање улоге младих у промовисању већег међусобног разумевања, конструктивног наратива, поштовања различитости и поверења“ који је подржан од стране УН агенција.

Медијска писменост млади  – фондација Дивац

Програм “Медијска писменост младих” је конципиран са циљем да унапреди вештине и капацитете младих људи о медијској писмености и критичком мишљењу, као и о извештавању о темама као што су: родно заснована дискриминација, онлајн говор мржње, дијалог и превенција насиља, токсични маскулинитет, родна равноправност, родни стереотипи и др.

Коме је намењен програм
Програм “Медијска писменост младих” намењена је младима између 18-30 година који/е желе да унапреде своја знања из наведених области и да кроз практичан рад стекну нове вештине. Позивамо студенте/киње, младе медијске професионалце/ке, чланове/це омладинских организација и појединце/ке који/е се баве медијским извештавањем и заинтересовани/е, да се пријаве на конкурс до 31. јануара 2023. године.

Методологија рада
Програм укључује 3 дана интензивне обуке у Београду и 4 месеца менторског рада (онлине и уживо), као и израду ауторских кампања које ће потом, кроз пројекат, бити промовисане на омладинским порталима. Курикулум ц́е развити 5 одабраних стручњака/киња из области медија, родне равноправности, људских права и новинарства.

По завршетку тренинга, планиран је четворомесечни менторски програм. Полазници и полазнице ће бити подељени у 10 група и са својим ментором/менторком ће развијати ауторке кампање које ће потом бити промовисане на омладинским и другим онлине порталима.

Основне информације о програму

 • Тренинг ће трајати 3 дана и одржаће се током априла месеца 2023. године у Београду
 • Укупно ће бити одабрано 40 полазника/ца, подељених у 2 групе
 • Предавачи/це на семинару биће стручњаци и стручњакиње и јавне личности из области медија, родне равноправности, дигиталне писменостиТрошкове учешћа у програму у потпуности сноси Фондација Ана и Владе Дивац
 • Полазници/це који/е испуне обавезе програма ће добити сертификат о учешћу и промоцију кампање на друштвеним мрежама
  Услови за пријаву кандидата/кињa
 • интересовања – да се баве неком од следећих области: медији, новинарство, култура, спорт, уметност, активизам и цивилни сектор
 • да су амбициозни и спремни да континуираним учењем граде своју каријеру
 • да се баве питањима медија, извештавања у медијима, феноменом лажних вести, родне равноправности, стереотипима, говором мржње на интернету, превенција насиља и сл.
 • да су спремни да стечена знања примене у пракси
 • да, уколико буду изабрани, преузимају обавезу да учествују у раду целокупног тренинга и креирању кампање на крају менторског рада.

Комисија састављена од представника/ца Фондације Ана и Владе Дивац и експерата/киња ће након прикупљених пријава, изабрати полазнике/це програма. Одабрани кандидати/киње биће на време обавештени и позвани на онлине интервју, након чега следи финална селекција полазника и полазница.

Заинтересовани могу попунити ОНЛИНЕ ПРИЈАВУ најкасније до 31.01.2023. За све додатне информације можете писати на мејл marija.jovanovic@divac.com.

Извор: Стартуј

Leave a comment