Подршка је златни зачин који многима од нас доноси успех, а и помоћ при пренебрегавању тешких тренутака. Подршка је важна у свим животним добима, али од највећег значаја је у младости када правимо своје прве кораке на животном пољу.

О томе шта све може да нам значи подршка, свако од нас може да каже и посведочи. Било да је то ситуација да неко саслуша ваше проблеме и каже вам да је све у реду, или да вам да ветар у леђа када предузимате неке важне животне потезе, крећете на факултет или да радите, подршка је неопходан састојак вашег здравог менталног стања. Колико је имамо у свету у ком морамо да будемо без грешке и да се понашамо према одређеним обрасцима, верујем да нисмо сигурни. Узевши у обзир чињеницу да млади буду великој прекретници у двадесетим годинама и раније, подршка коју би они добили од блиских људи, могла би да буде кључ њиховог успешног и здравог живота.

ШТА ЈЕ ПОДРШКА

Подршку можемо везати за неке наше личне потребе које се односе на осећај љубави и сигурности. Као што би свако од вас и рекао, подршка представља једну емоционалну и природну потребу свакога човека. Ако некоме пружимо подршку, то је знак да га волимо или да бар имамо добру намеру према њему. Многи од нас у овом времену имају проблем са несигурношћу, са многобројним пословима и захтевима, а са премало разумевања, с обзиром да модеран човек мора да буде свемогући човек. Из тог разлога, подршка се може састојати у разумевању ако ваша мајка заборави да спреми ручак или јој он загори зато што мора да га спреми чим дође са посла. Подршка је и разумети ако је прашина необрисана, или ако је неко заборавио да плати рачуне или избаци смеће. Сва наша схватања често буду усмерена на осуђивање, а некада треба само разумети друге, јер нисмо сви исти да све можемо, а и јер нико од нас није свемогућ. Подршка је и да кажете једном студенту да је у реду ако је пао испит или годину. Подршка је и да кажете некоме да је у реду ако је изгубио посао, и да ће пронаћи брзо нов и да ћете преживети. Као што и можете да закључите, подршка се састоји у пружању некоме сета љубави и пажње.

УТИЦАЈ ПОДРШКЕ НА МЛАДЕ 

У младим годинама када је подршка најпотребнија, можда буде и најтеже да је имамо. То је из простог разлога што сви имају нека очекивања од нас, која се често не слажу са нашим намерама. Такође, ту постоји генерацијски јаз између деце и родитеља и рођака од којих ћете прво очекивати подршку. Са друге стране, постоји и проблем да ли ће неко ко има брата или сестру имати леп однос и међусобну подршку, с обзиром да то није баш свуда случај. Ту имамо и пријатељства, која нам често буду пре лекције, него подршка. Зато је младом човеку данас тешко да се осећа безбедним и сигурним, због неразумевања његове најближе средине и тешке могућности да се одржи равнотежу између намере да оствари своје снове и каналише сва разочарења на која наизлази.
Нарочито за младе који теже ка остварењу неких великих снова тешко је да пронађу пут до њих, и да константно имају велику количину самопоуздања, нарочито ако наиђу на негативне коментаре и неуспехе (а сигурно ће наићи). Ако би они имали подршку у тим тренуцима, тада би могли даље и да нижу још веће успехе, али често неће имати ко да их чује, па се дешава да велики таленти дигну руке од свега зато што су сами.

О ПРИРОДНОЈ ПОТРЕБИ ПОДРШКЕ 

Свесни смо да је свима нама урођена да волимо и будемо вољени, а исто тако и да имамо “раме” на које можемо да се ослонимо када имамо неки проблем, или кад постанемо у неком тренутку слаби да идемо даље, или имамо страх од нас самих. Ту потребу имају, како млади, тако и људи свих животних доби. Сви ми осећамо или би макар требало да осећамо велику одговорност, како према нашим пословима, тако и према нашој породици. Некада је тешко одржити сва та очекивања. Некада је тешко испунити очекивања које имамо од себе самих. Зато немојте увек перфекционистички гледати да све буду уредно, да буде у складу са ставом већине. Од свега што ће други помислити и рећи, важни су људи, нарочито ваши вољени људи и њихова срећа. И због тога и њима, а и свима другима када вам се укаже прилика, укажите на то колико су посебни и потребни, и како могу да остваре све што пожеле.

                                                                                                                                                            ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ 
                                                                                                                                                             ИЗВОР: UNSPLASH.COM

Leave a comment