Дочек у Новом Саду: Почела продаја улазница за 13. јануар

Дочек у Новом Саду, најбољи европски тренд бренд у области културе, шесту годину заредом биће посебан аудио-визуелни доживљај, спајајући две Нове године, 31. децембра на отвореном и 13. јануара у затвореним просторима, као круна Европске престонице културе. Продаја улазница по промотивној цени за концерте 13. јануара почела је данас, а оне су доступне на свим продајним местима Гигстикс-а, као и онлајн на њиховом сајту gigstix.com.

Тијана Богићевић

Један од највећих џез пијаниста данашњице Tigran Hamasyan наступиће у Градској концертној дворани, а холандска музичка дива иранског порекла и добитница награде на Berlin Video Music Awards 2020. Sevdaliza и овогодишња представница Србије на Евровизији и добитница признања Elle Style Awards за 2022. годину Констракта, уз бенд Земља грува стижу у Српско народно позориште

Афричка Р’н’Б принцеза Nneka наступиће у Синагоги, у Реформаторској цркви концерт ће одржати један од најпризнатијих европских world music виолиниста Лајко Феликс, док ће светски познати састав Divanhana наступити у гимназији Лаза Костић. Рок звук, свако на свој јединствен начин доносе Shortparis у Фабрици, звезде из Лондона Haelos у Позоришту младих, Сана Гарић у Културној станици Свилара, Ђорђе Давид и Ивана Петерс у Културној станици Барка, легендарна Yu група у unplugged издању у свечаној сали компаније НИС. Подршку том програму на Дочеку пружила је компанија НИС.

Виртуози класичне музике Ке Ма и Шихан Ванг концерт ће одржати у Новосадском позоришту, певачица чији глас руши границе и пуни велике сале Тијана Богићевић стиже у Културни центар Новог Сада, а најбољи џез бенд из Србије EYOT  у Културну станицу Еђшег. У Радничком дому наступиће хрватски лајв техно састав ABOP, а фузију звукова у Културну станицу Руменка доноси бенд Kal. У Српском народном позоришту наступиће и певачица духовне и етно музике Даница Црногорчевић.

У оквиру Дочека 13. јануара, у Културној станици Буковац, програм за децу приредиће удружење уметника Високо Ц које иза себе има више од 500 изведених представа, а тамо ће наступити и сјајне девојке које чине тамбурашки састав La Banda. Улаз на њихове наступе биће слободан.

Да би концерти заиста били претворени у доживљаје, 13. јануара, заједно са извођачима, на томе ће радити реномирани уметници међу којима су редитељ Александар Николић, две професорке са Факултета технчких наука Миа Давид и Тања Миловановић, али и институције као што је Академија уметности у Новом Саду и многи други.

Дочек 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве — улаз слободан

Другу годину заредом, Дочек 31. децембра у Новом Саду измештен је са главног градског трга у Подграђе Петроварадинске тврђаве, где ће се кроз сарадњу извођача и визуелних уметника тај барокни драгуљ претворити у потпуно нови амбијент. Нови Сад у 2023. годину увешће чувени британски трио Kosheen, затим добитници BRIT награде — састав Stereo MC’s, миљеник берлинских клубова ди-џеј Biesmans, један од највећих и најпопуларнијих вокалних састава на свету — Perpetuum Jazzile, али и чувени домаћи алтернативни бендови Репетитор, Обојени програм, Монохром и други.

Специфичност Дочека у Новом Саду употпуниће и три спектакуларне изложбе инспирисане великим српским научницима светског ранга Милевом Марић Ајнштајн, Милутином Миланковићем и Николом Теслом и то на три локације — у Музеју Града Новог Сада на Петроварадинској тврђави, Студију М и Подграђу Петроварадинске тврђаве. Док на изложбама о Милеви и Милутину ради уметник др Душан Јововић, Теслину светлосну галерију уприличиће уметници Дејан Стојков, Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдекс-ових „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, као и Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) и други. Ексклузивни спонзор изложбе „Милева” је Ерсте банка.

Више информација о Дочеку можете пронаћи на сајту docekns.rs.

Leave a comment