Након номинације чак три фестивала у организацији пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, као и гласања публике и чланова жирија који чине најистакнутије личности из света музичке индустрије у Европи, фестивал Заставе будућности нашао се у најужем избору за Европске фестивалске награде које ће 18. јануара бити додељене у холандском граду Гронингену.

Фестивал Заставе будућности

Фестивал Заставе будућности ће се у категорији најбољег омладинског фестивала такмичити са још четири догађаја – фестивалима Mittelyoung из Италије, Rhizovention из Аустрије, румунским ВИБЕ фестивалом и чувеним данским Roskilde фестивалом.

Фестивал Заставе будућности одржан је од 28. до 30. априла у новосадском Дистрикту, у оквиру програмског лука Будућност Европе, представивши енергију младих људи кроз савремену музику, стваралаштво и активизам. Током три дана, више од 8.000 људи имало је прилику да посети укупно 66 изложби, 37 концерата, четири изложбе, пет позоришних представа и циркуска извођења, а на фестивалу је гостовало укупно 190 уметника из 18 европских земаља. 

У најужој конкуренцији за најбоље европске фестивале су и новосадски EXIT фестивал, који се поново такмичи за титулу најбољег великог европског фестивала, Арсенал који је у финалу избора за најбољи мали фестивал, те No Sleep Festival, у конкуренцији за најбољи фестивал на затвореном простору.

У својих 16 категорија, Европске фестивалске награде одају признање фестивалима и појединцима који померају границе у организацији догађаја, здрављу и безбедности, друштвеној свести и одрживости.

Дванаесто издање доделе Европских фестивалских награда биће одржано 18. јануара 2023. у De Oosterpoort, културном центру у Гронингену, у Холандији.

Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

Leave a comment