По други пут ће у Србији, 17. децембра, бити организован FIRST LEGO® League Explore програм за децу узраста од 6 до 10 година. Организатор је Удружење „Права Прича“, заједно са организацијом SerbianTech и Super Glavce. Циљ програма је да уведе децу у свет роботике, технологије и науке. Фестивал је отвореног типа, те заинтересовани посетиоци могу доћи већ од 10h у Савремену основну школу у Београду која је и домаћин програма.

FIRST LEGO League Explore фестивал

По други пут у Србији – FIRST LEGO League Explore фестивал

FIRST® LEGO® League је глобални програм који деци представља науку, технологију, инжењерство и математику (СТЕМ) кроз забавно и узбудљиво практично учење, употребом дидактичких материјала и LEGO Education сетова. Програм се одржава у преко 100 држава, а Србија је једна о њих. Кроз рад на припремама развија се креативност, тимски дух, сарадња код младих и подстиче и осамостаљивање за будуће акције. FIRST LEGO League програм помаже младим људима да постану главни ослонац иновација у друштву, и омогућује им да остваре своје професионалне потенцијале првенствено у оквирима науке и технологије.

FIRST LEGO League Explore програм је осмишљен на тај начин да деца узраста од 6 до 10 година, заједно са својим ментором, месецима припремају и осмишљавају Иновативни пројекат на задату тему, праве панеле и презентације, као и моторизовани модел који је направљен од лего коцкица. На овом путовању деца уче како да критички размишљају, раде у тиму, а уједно откривају свет технологије и роботике. Овогодишња тема пројекта је „SUPER POWERED“ и усмерена је на проналажење иновативних решења за ефикасније: стварање, складиштење, дистрибуирање и коришћење енергије.

Ове године у Explore програму учествује чак дванаест екипа које ће бити предвођене ментором. За учешће у Explore програму и вишемесечне припреме за фестивал, екипама је неопходно поседовање Explore сета који се састоји из ЛЕГО елемената и коцки, минифигурица, плоче и упутства за грађење, као и LEGO® Education SPIKE™ Essential ili WeDo Robot сета.

Компанија Netconomy препознала је значај и вредности програма и организатора и пружила подршку овогодишњој организацији Фестивала.

Удружење „Права прича“ је непрофитно, невладино удружење основано са циљем подршке деци, младима и заједници у области науке, технологије, образовања и хуманитарне делатности.

SerbianTech је организација која се бави оснаживањем технолошког екосистема. Активности и иницијативе организације су засноване на три стуба – технолошко образовање и едукације, пословно умрежавање и промоција технолошког екосистема.

Завод Super Glavce je PDP/ оперативни партнер и официјални власник лиценце FIRST LEGO League (Discover, Explore i Challenge) за Србију, Хрватску и Словенију.

Актуелности везане за FIRST LEGO League програм можете пратити на званичном сајту, али и путем Инстаграм профила, LinkedIn и Facebooк странице.

Извор: Стартуј

Leave a comment