Овај дивни мирисни ароматични колач настао је тако што сам у књизи за куварице једних дневних новина пронашла овај практичан рецепт. Као и свак пут, додала сам неку иновацију како би рецепт прилагодила својој процени састојака који се лепо слажу а које тренутно имам у кухињи или су тренутно на акцији.
Колач је веома практичан јер се може јести неколико дана, чак је препоручљиво да одстоји тада постаје компактнији и ароматичнији. Можете га понети за ужину на посао, у школу, не иде у фрижидер, укратко речено, колач за сваки дан.
Потребни састојци:
- 2 јајета
- шоља ипо брашна белог пшеничног тип 500
- четвртина шоље меда
- 2 зреле веће банане
- пола кесице сода бикарбоне
- пола кесице прашка за пециво
- арома банане
- пола кашичице соли
- пола шоље грчког јогурта
- шака сецканих ораха
- 1 кашичица цимета
- шака помешана сувог грожђа, бруснице, индијског ораха и ораха
У једу посуду додати брашно као и прашак, соду и со. Прашак за пециво добро измешати са брашном.
У другу посуду измућена јаја помешати са јогуртом, медом и испасираним бананама. Можете ручно мутити, није неопходан миксер.
Затим спојити ове две масе у једну компактну масу и додати сецкане орасе као и неколико капи ароме банане. На површину смесе у плеху додати помешане орашасте плодове и све посути циметом.
Плех дугуљасти је потребан као за печење векне хлеба, подмазати га и загрејати рерну.
Колач нарасте као хлеб, корица се лепо запече и постане тамна и хрскава. Арома банане се осећа још из рерне, а орашасти плодови се запеку са корицом. Можете га исећи чак у 15 кришки које се могу добити од ове смесе. Дело ваших руку је спремно за дегустацију, за укућане и госте. Колач за сваки дан и за сваки оброк компатибилан.
Пријатно вам било!
Сузана Марјановић