Овај дивни мирисни ароматични колач настао је тако што сам у књизи за куварице  једних дневних новина пронашла овај практичан рецепт. Као и свак пут, додала сам неку иновацију како би рецепт прилагодила својој процени састојака који се лепо слажу а које тренутно имам у кухињи или су тренутно на акцији.

Колач је веома практичан јер се може јести неколико дана, чак је препоручљиво да одстоји тада постаје компактнији и ароматичнији. Можете га понети за ужину на посао, у школу, не иде у фрижидер, укратко речено, колач за сваки дан. 

unplash.com Банана векна – колач за сваки дан

 

 

 

 

 

Потребни састојци:

  • 2 јајета
  • шоља ипо брашна белог пшеничног  тип 500
  • четвртина шоље меда
  • 2 зреле веће банане
  • пола кесице сода бикарбоне
  • пола кесице прашка за пециво
  • арома банане
  • пола кашичице соли
  • пола шоље грчког јогурта
  • шака сецканих ораха
  • 1 кашичица цимета
  • шака помешана сувог грожђа, бруснице, индијског ораха и  ораха

У једу посуду додати брашно као и  прашак, соду и со. Прашак за пециво добро измешати са брашном.

У другу посуду измућена јаја помешати са јогуртом, медом и испасираним бананама. Можете ручно мутити, није неопходан миксер.

Затим спојити ове две масе у једну компактну  масу  и додати сецкане орасе као и неколико капи ароме банане.  На површину смесе у плеху додати помешане орашасте плодове и све посути циметом.

Плех дугуљасти је потребан  као за печење векне хлеба, подмазати га и  загрејати рерну.

Колач нарасте као хлеб, корица се лепо запече и постане тамна и хрскава. Арома банане се осећа још из рерне, а орашасти плодови се запеку са корицом. Можете га исећи чак у 15 кришки које се могу добити од ове смесе. Дело ваших руку је спремно за дегустацију, за укућане и госте. Колач за сваки дан и за сваки оброк компатибилан.

Пријатно вам било!

Сузана Марјановић

 

Leave a comment