Нестварна Аниме авантура у извођењу оркестра Српског народног позоришта

Као театар који се одувек истицао новинама и прилагођавао репертоар младима, пред сам крај године, Српско народно позориште своју публику повешће у јединствену Аниме авантуру. Први пут у Србији биће изведена Аниме симфонија под диригентском палицом јапанског уметника Кеничи Симуре 14. децембра на сцени „Јован Ђорђевић“.

Аниме симфонија

 

 

 

Том приликом судариће се два удаљена света – аниме филмови и опера спојиће се у дело које помера границе уметности, а ансамбл ће чинити десетина искусних оперских музичара, као и солиста и оперски оркестар. Маестро Кеничи Симуре истиче да ће ово бити његова прва посета Србији те је узбуђен због доласка. „Свираћемо многе познате и прелепе јапанске песме. Веома се радујем доласку у Србију и познанству са српским музичарима и уметницима. Радујмо се заједно“, рекао је Симуре.

На програму концерта биће музика из познатих анимеа и филмова: Sword Art Online, Fate/zero, Fullmetal Alchemist, Black Butler , Attack on Titan, JoJo’s Bizarre Adventure, Tokyo Ghoul
Tokyo Revengers, Princess Mononoke, Howl’s Moving Castle, My Neighbour Totoro i друга популарна дела јапанске анимације и индустрије игара. Сем тога, саму музику прате и пројекције филмова, као додатак.

Управник Српског народног позоришта Александар Станков каже да пред себе, настарији театар у Срба и његови уметници, стављају нов изазов – како истовремено дочарати дух аниме филмова, уз достојанство које са собом носи оперски оркестар.

„Чини ми се да смо у периоду који је за нама итекако показали да слушамо сопствену публику и да покушавамо ми да дођемо до публике. Ми смо национални театар, имамо изузетно искусне, талентоване и школоване музичаре и певаче и зато верујемо да нам је један од задатака и да образујемо и у позориште доводимо младу публику, а то можемо малим корацима и њиховим језиком. И, тако и долази до овако необичног споја,” додаје Станков.

Аниме Симфоније успева да споји наизглед неспојиво када су у питању музички жанрови, али је најважније да привлачи публику различитих сензибилитета, па у овом спектаклу подједнако уживају и поклоници аниме филмова и игара, као и љубитељи класичне музике. Зато Оркестар Опере Српског народног позоришта наставља рад на креирању нових музичких посластица којима ће почастити публику широм земље и региона.

Улазнице, сви заинтересовани, могу пронаћи на билетарници Српског народног позоришта.

 

Leave a comment