Прве снежне пахуљице очекујемо ускоро, док су се планине већ забелеле и поновиле у тањи бели прекривач, за сада. Већих падавина још није било, али ће их свакако бити, стога правимо планове за ски – авантуре у Србији. 

unplash.com    Где ћемо на зимовање?

 

Како нисмо у могућности да сви идемо на скијање на Алпе, и у оквиру наших граница има лепих терена за зимске спортове. Где зимовати и када је најбоље планирати зимски одмор?

Од опција које можемо чути да се стално помињу за зимске чаролије то су: Златибор, Копаоник, Дивчибаре, Тара, док има дестинација које су такође веома добре али не толико популарне. Да ли су та места неправедно запостављена услед немилости маркетиншких трикова – остаје да проверимо. Прави тајминг за зимовање зависи од вашег годишњег одмора и осталих планова, али већина нас планира током јануара и празника или крајем јануара.

Зимовање на Јавору за добар имунитет и задовољство малишана

Чули сте можда за народну песму “Под Јавором село што је…” Она је с правом посвећена овој лепотици која није горда колико је  природно нетакнута и богата. Опевана је баш како заслужује и кажу песме а и легенде. Она је омиљена за посетиоце,  заљубљенике у чисту природу која је и даље остала бисер који су градилишта заобишла колико је могуће. Она није на гласу као веома популарна дестинација али је своје врхове шума подигла значајно и високо – на висину изнад 1.000  метара надморске висине.

Ова лепотица смештена је на тромеђи између општина Нова Варош, Ивањица и Сјеница. Планина Јавор  представља и ваздушну бању која је  и одлично лечилиште за анемичне особе и за проблеме са плућима, бронхитис и астму. Јавор је и историјска планина, на њој су вођени бојеви и ратови и све до Балканских ратова ту се налазила српско-турска граница.

Бесплатна школица скијања и рекреације је одавно постојала на овој планини.

Уз пратњу аниматора из спортског Савеза Србије малишани су савлађивали технике скијања. Проверити да ли је то и даље актуелно, свакако се исти или слични програми могу пронаћи. Свим почетницима је била на располагању ски стаза са жичаром – имају мини ски стазу од 500 метара за љубитеље скијања.

Легенда о Јавору

Постоји легенда која каже да је рањени Бошко Југовић са Косова поља кренуо на планину Јавор да лечи ране. Стигао је до брда изнад Ивањице где је видао ране и где су га природно лечили. Нажалост, није му било спаса па је ту и сахрањен. Неколико векова касније на том месту је подигнута црква под хладом девет храстова, које је посадио народ у спомен на све Југовиће.

Јавор планина је прави еколошки бисер Србије

Обрасла је листопадном и то буковом  шумом, док са јужне стране расту четинари. На планини влада умерена планинска клима. Има доста поточне пастрмке. Највиша тачка планине Јавор је Василин врх са 1.519 метара надморске висине. У подножју планине Јавор се налази река Увац, која се улива у реку Лим

Природни веома интересантни делови Јавора су: дубоки поток, са стрмим кањонским странама и долине, где се у низу налазе преко десетине  вртача.

“Под Јавором село што је….”

 

 

 

 

Бићете окружени густим четинарима и разним лековитим биљем – преко 40 различитих врста, нема великих стрмина, већ су падине благе.

Кушићи и Карађорђеви шанчеви 

Мало планинско село Кушићи где се налази и хотел Јавор је место где можете одлично зимовати и препорука за топ дестинације у Србији које морати посетити. На Кушићима, у подножју планине је Карађорђе градио јака утврђења и шанчеве, и дан данас познати као  Карађорђеви шанчеви. Уживајте!

Сузана Марјановић

 

Leave a comment