Средина је новембра и очекујемо полако да нам слете прве снежне пахуље. Да ли ће нас после овог неочекивано топлог новембра, пахуље убрзо изнедадити – остаје да видимо. Будимо приправни са свом зимском гардеробом, топлим јакнама, капама, шалевима, рукавицама  и дубоким чизмама.  Снег кад му време јесте али и кад му време није може да напада. Докле ће потрајати михољско лето, остаје нам још мало да видимо. 

unplash.com Добродошле нам снежне пахуље!

 

 

 

 

 

Снег кад му јесте и кад му није време 

Најраније снег који је икада пао у Београду забележен је једног 20. октобра а најкаснији снег  22. јануара 2011. године. Постоје подаци да је у деценији 1950. до 1960. пало најмање снега или да је пао доста касно, а два пута се десило у тој деценији да је снег пао само један дан, једном за нову годину а једном за божић. Случајно или намерно добро да је снег и тада пао.  Обзиром на надморску висину и климатске особености снег се на планинама јављао чак и крајем августа и није се дуго задржавао. У децембру 2019. године Београђани су видели снег свега неколико сати за целу зиму.

Балкан је и даље под утицајем топлог ваздуха са Медитерана, циклони одлазе у западну и северну Европу, у том случају врло је мала вероватнoћа за озбиљније падавине. Постоји утицај доста топлијег ваздуха са Медитерана и у том случају долази до наоблачења. То је разлог због чега понекад  зиме у нашој земљи  прођу без снега.

Зима 2022. 

Снег се већ забележио на Копаонику у првој недељи новембра, док се већ око 19 – ог па на даље у децембру може очекивати у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и околини. Температура је средином новембра око просека или степен, два изнад.

Што се тиче предстојеће зиме, метеоролози најављују да би зима била нешто мало топлија од вишедеценијског просека, за степен, два изнад тога.

Очекује се по једна епизода у трајању од седам до десет дана хладног времена са кишом и снегом.

Снега ће највероватније бити мало више него претходних година.

Тешко да ће се  у нижим пределима забелети до краја новембра. То може да се деси само на планинама.

До када ће потрајати Михољско лето овог новембра, неизвесно је само још неколико дана. Имали смо више лепих топлих дана у низу, па да нам сада остаје да очекујемо као и обично наглу промену времена и захлађење уз кишу, јутарњи мраз и промицање првих пахуља.

Први снег ћемо видети најизвесније тек у децембру! Добродошле нам прве снежне пахуље!

Сузана Марјановић

 

 

Leave a comment