5 дана у облацима је студентско такмичење у програмирању, које Levi9 ИТ организује у сарадњи са Удружењем студената електротехнике Европе –EESTEC из Новог Сада. Посебно ће бити интересантно заинтересованима за Cloud технологије, а намењено је свим студентима ИТ оријентације из Србије. Друго издање такмичења 5 дана у облацима, које је 2021. доживело трансформацију променом фокуса са Јава технологије на Cloud, одржаће се од 15. до 19. новембра.

5 ДАНА У ОБЛАЦИМА: Још 5 дана за пријаве на највеће студентско такмичење у програмирању

Фото: Levi9 IT

 

 

 

Такмичење је подељено у 2 дела – у првој Challenge фази се од студената очекује да, у оквиру од 48h, реше постављени Cloud задатак, у кућној атмосфери, користећи све алатке којих се сете. Успешно решен први изазов омогућује учешће у другом делу такмичења, односно у Team Up-у, који ће бити реализован у форми хакатона, у просторијама компаније Levi9 ИТ у Новом Саду.

Најбољи студенти такмичари биће део тимова који ће у суботу, 19. новембра, заједно радити на хакатону, уз подршку ментора, ИТ експерата из Levi9. Најбоље решење биће награђено вредним наградама. Ипак, студенти увек истичу искуство и контакт са праксом као највећу награду након учешћа у хакатону који Levi9 организује од свог оснивања, од 2005. године. Многи Најнери су свој први сусрет са Levi9 компанијом имали управо кроз овај програм. Један од њих је и прошлогодишњи такмичар Милош Поповић, који је учествовао као студент Факултета техничких наука, а неколико месеци касније постао део Levi9 тима, као DevOpsЈуниор.

Својим колегама, младим девелоперима, Милош је из прве руке пренео искуство о овом изазову у програмирању, који је створио одскочну даску у његовој каријери и отворио му пут ка првом запослењу. Описао је како је организовано само такмичење, колико су били захтевни задаци и шта је ново научио кроз ово искуство.

“Ми смо, рецимо, у првој фази такмичења имали задатак да направимо релативно једноставну апликацију за рачунање трошкова измишљеног Cloud сервиса. Апликацији се проследи ЈСОН са подацима о коришћењу сервиса, а апликација на основу ценовника треба да врати трошкове. Све је протекло поприлично опуштено, пошто има сасвим довољно времена да се задатак уради исправно и да код буде квалитетан”, охрабрио је Милош своје младе колеге да се пријаве и учествују у овом изазову.

Додао је да је друга фаза, у којој се задатак решава тимски, оно што је њему заправо било занимљиво: “У финале пролази 16 најбољих такмичара, формирају се тимови и ради се на унапређењу задатка из прве фазе. У нашем случају је, конкретно, требало додати још неку функционалност, а компликованији део је био да се све то испоручи на AWS cloud. Немојте да вас то уплаши, сваки тим добија ментора! Нама је ментор помагао у решавању проблема и недоумица пошто је, у том тренутку, АWС скоро свима био непознат.”

Милош је имао и пар савета за будуће такмичаре: “Ако вам остане времена у првој фази, искористите га да средите код и архитектуру апликације, јер ће вам тако бити лакше да у финалу додате нове функционалности. Такође, саветујем да пре финала погледате неки видео о АWС сервисима(EC2, S3, Lambda), да се мало боље упознате са истим. Ово ће вам дати огромну предност!”

Милошево искуство ће, сасвим сигурно, бити корисно кандидатима који ће учествовати на овом такмичењу, док ће за све оне који се још увек нису пријавили бити додатни подстицај да то ураде најкасније до 15. новембра.

Пријавите се већ данас, уколико желите да стекнете нова знања, да сарађујете са искусним Levi9 менторима, да се забавите, дружите, али и да освојите вредне награде!

Извор: Стартуј

Leave a comment