Синергија моде, културе и уметности

на церемонији отварања јубиларног 20. издања Serbia Fashion Week

Синергија моде, културе и уметности

 

 

 

Serbia Fashion Week је синоћ имао два повода за славље. На свечаности у Галерији Матице српске у Новом Саду свечано је отворено јубиларно, 20. издање наше националне недеље моде која ће трајати до 30. октобра. Уједно је обележен и почетак новог поглавља ове манифестације која ће од 2023. бити званични део програма најпрестижније недеље моде у свету – Paris Serbia Fashion Week-а. Водитељка Мира Лекић, поздравила је бројне госте из Србије и иностранства и подсетила на развојни пут Serbia Fashion Week-а који је протеклих 10 година склопио 34 партнерска уговора са недељама моде широм света, израстао у најзначајнију модну манифестацију у Југоисточној Европи и једну од пет највећих недеља моде у Европи. Водитељка је потом препустила реч председници  Serbia Fashion Week-а Светлани Хорват која је у емотивном обраћању захвалила свима онима који су допринели да наша национална недеља моде постане глобални бренд. Директорка Галерије Марице српске Тијана Палковљевић Бугарски истакла је значај нераскидиве везе између моде, уметности и културе и изразила задовољство што је церемонија отварања јубиларног СФW организована у простору институције на чијем је она челу.

Целе ове године, када је Нови Сад Европска престоница културе, Српска недеља моде концептуално је посвећена овој значајној титули. Управо из овог разлога, програми СФW у 2022. години се одвијају у институцијама културе – Галерији матице српске, Музеју Војводине и Дизајн Дистрикту НС.

Део ансамбла Опере Српског народног позоришта извожењем најлепших арија приредио је магичну увертиру у наставак програма церемоније отварања и ретроспективну ревију дизајнерке, костимографкиње, археолога – Јелене Малешевић. Ова фантастична уметница, позната по изучавању винчанске цивилизације, захваљујући партнерском уговору које СФW има са Лос Ангелес Фасхион Wеек-ом, пре само неколико дана представила је своју колекцију на недељи моде у Лос Анђелесу. Специјални гост на ревији којом је отворено 20. издање једине лиценциране недеље моде у Србији, био манекен познат у светским оквирима, једно од заштитних лица модних кућа Versace i Diesel – Данило Стошковић.

Наредних дана, до 30. Октобра до када манифестација траје, на програм су бројне модне ревије домаћих и иностраних дизајнера, уметничке изложбе, едукације, семинаре и предавања еминентних иностраних и домаћих стручњака из области моде, филма, маркетинга и медија.

 

Leave a comment